Davek koronavirusa

Jereb: Kaže se pomanjkanje nekaterih zdravil, možnost dobave nejasna

B.K.
5. 11. 2020, 11.36
Posodobljeno: 5. 11. 2020, 11.41
Deli članek:

Kljub upadu števila novih okužb bodo bolnišnice še nekaj časa preobremenjene.

STA
Matjaž Jereb

V naslednjih dneh še lahko pričakujemo porast bolnikov, ki bodo potrebovali oskrbo v bolnišnicah, tako na navadnih kot na intenzivnih oddelkih, je na današnji novinarski konferenci opozoril vodja Oddelka za intenzivno terapijo na infekcijski kliniki UKC Ljubljana Matjaž Jereb. Res je, da zadnje dni število novih okužb pada in Jereb je izrazil upanje, "da so številke pravilne in da smo dosegli vrh drugega vala." A je ob tem poudaril, da vrh števila hospitaliziranih bolnikov kasni za vrhom števila novoodkritih okužb. "Kar se tiče vrha števila hospitaliziranih bolnikov sem prepričan, da tega vrha še nismo dosegli. Bolniki v bolnišnico prihajajo z zamikom nekje teden dni po okužbi, vrh lahko pričakujemo v dobrem tednu, morda v 14 dneh. Proti koncu novembra bo vse jasno," je dejal.

Zdravstveno osebje na robu svojih zmogljivosti

Stanje glede razpoložljivih postelj je že danes alarmantno, je opozoril Jereb. "Odpiramo dodatne postelje, a v nedogled to ne bo šlo." Dodaten problem je pomanjkanje kvalificiranega kadra. Osebje je izčrpano, na robu svojih zmogljivostih, mnogi so bolni. "Dejstvo je, da zdravstveni delavci zbolevajo. Od začetka septembra je bilo v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana okuženih 525 zdravstvenih delavcev," je pojasnil.

Še slabše je stanje na intenzivnih oddelkih. Delo tam namreč zahteva dodatna znanja, primanjkuje pa tako zdravnikov kot negovalnega ter podpornega osebja. Za primerjavo: v drugem valu so na intenzivnih oddelkih zdravili že 383 bolnikov, v celotnem prvem "le" 72.

Kmalu bo zmanjkalo določenih zdravil in nekatere opreme

Ob tem se kažejo težave tudi z nekatero opremo, potrebno za zdravljenje covid bolnikov, težave pa pričakujejo tudi glede razpoložljivosti nekaterih zdravil. Jereb je sicer prepričan, da bodo težave z razpoložljivo opremo lahko rešili. So namreč v stalnih dogovorih z dobavitelji, uporabili pa bodo tudi opremo iz bolnišničnih oddelkov, ki so trenutno zaprti. Večje težave bodo z zdravili. Pomanjkanje pričakujejo pri nadaljnji dobavi protivnetnega zdravila glukokortikoid in pri dušikovem oksidu. predvsem pri slednjem je problem dobave skoraj nerešljiv, saj ga proizvaja le en proizvajalec na evropskih tleh.