Ne pa druženje

Nadškof Zore vernike pozval, naj obiščejo le grobove v svoji občini

C.E./STA
28. 10. 2020, 14.14
Posodobljeno: 28. 10. 2020, 14.23
Deli članek:

Ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je pred praznikom vseh svetih ter državnim praznikom dneva spomina na mrtve pozval k spoštovanju ukrepov za omejitev širjenja koronavirusa.

STA
Stanislav Zore: "" V času praznikov namenimo tudi več pozornosti drug drugemu."

Zore je spomnil, da je 1. november za kristjane spominski dan svetih in pokojnih, v tradiciji vere in slovenske kulture pa se je 1. in 2. novembra oblikoval običaj obiskovanja grobov in molitve za pokojne sorodnike in prijatelje.

Ti prazniki bodo tako kot letošnja velika noč zelo drugačni. Zaradi zdravstvenih razmer bomo opustili tradicionalno obiskovanje sorodnikov in prijateljev, je spomnil Zore in vernike povabil, da zasebno ali s člani svoje družine obiščejo samo grobove v domači občini ter tam molijo za rajne. Pri tem je prosil, da se z namenom ohranitve zdravja izognejo vsakršnemu druženju, obiskovanju drugih gospodinjstev in prečkanju meja svoje občine.

Namesto nakupov cvetja in sveč poziv k darovanju za svete maše

Zaradi omejitve gibanja na domačo občino številni ne bodo mogli obiskati grobov svojih pokojnih staršev, sorodnikov in prijateljev. "To je preizkušnja in žrtev, ki jo bo vsak naredil za to, da se omeji epidemija, prepreči prenapolnjenost bolnic ter rešijo človeška življenja," je dejal Zore in prosil, "da letos naredimo to osebno žrtev ter se držimo ukrepov vlade in strokovnjakov". To je po njegovih navedbah naša naloga in dolžnost ter najboljši način, da omejimo epidemijo.

Duhovniki so sicer prejeli navodila škofov, da bodo letos na pokopališčih z enega mesta blagoslovili grobove brez navzočnosti vernikov. Blagoslov grobov bo lahko spremljalo zvonjenje zvonov župnijskih cerkva in pokopaliških kapel. Namesto nakupov cvetja in sveč škofje letos vabijo vernike, da darujejo za svete maše ter za vzdrževanje svojih župnij, darujejo Slovenski karitas ter drugim dobrodelnim ustanovam.

Bolnikom s covidom-19 in svojcem je Zore izrekel molitveno podporo, zdravstvenim delavcem in drugim pa hvaležnost in priznanje, da se s svojo požrtvovalnostjo v prvi vrsti zoperstavljajo tej bolezni. Želi jim, da ne bi omagali in obupali, temveč navkljub naporom ostali zvesti ljubezni do bližnjega. Molitev je Zore obljubil tudi svojcem bolnikov, ki so izgubili življenje.

Maše na spletu

Po vladnem odloku so verski obredi v navzočnosti vernikov do nadaljnjega prepovedani. Duhovniki brez navzočnosti vernikov sicer vsak dan obhajajo svete maše, številni jih prenašajo na spletnih omrežjih. Je pa vernikom omogočeno, da posamično prihajajo v cerkev k molitvi in prav tako brez spremljevalnih obredov prejmejo obhajilo, je povedal Zore. Tudi pri tem pa velja, da je lahko v cerkvi največ šest vernikov.

Slovenska škofovska konferenca (SŠK) je na spletni strani objavila priporočila za obhajanje prihajajočega praznika v času covida-19.

Med drugim škofje vabijo, da se na večer pred 1. in 2. novembrom ob 18. uri oglasijo zvonovi po vseh župnijskih cerkvah ter povabijo k družinski in osebni molitvi za rajne. Župniki naj predlog molitve objavijo na spletni strani svojih župnij.

SŠK duhovnike, redovnike ter vernike poziva, naj dosledno uresničujejo državna in cerkvena navodila za preprečevanje epidemije ter ohranitev svojega zdravja in zdravja bližnjih.