Razmere na Goriškem

FOTO: Zbirajo se v lokalu in lovskih kočah, nekateri okuženi pa naj bi se prosto sprehajali

S.R.
27. 10. 2020, 09.33
Posodobljeno: 27. 10. 2020, 09.42
Deli članek:

Kakšne so trenutne razmere na Goriškem? V izjavi za javnost so jih orisali v regijskem štabu Civilne zaščite za severno Primorsko.

Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko
Maloobmejni prehod v Šempetru.

Goriška statistična regija, ki je tako kot vse druge slovenske statistične regije z vidika epidemije rdeča, glede števila aktivno okuženih in 14-dnevne pojavnosti na 100.000 prebivalcev sicer ne izstopa, razmere so v primerjavi z drugimi deli države spodobne, a civilna zaščita ima tudi tam kar nekaj dela. Po včerajšnjih podatkih Sledilnika za covid-19, ki se nanašajo na epidemiološko sliko v nedeljo, je bilo na Goriškem sicer aktivno okuženih 481 prebivalcev, pojavnost, ki je bila na državni ravni 727, pa se je povzpela na 407. Največ aktivno okuženih sicer beležijo na območju Ajdovščine. 

Kot pojasnjujejo iz regijskega štaba Civilne zaščite za severno Primorsko, zlasti v občini Brda ugotavljajo »povečano zbiranje ljudi v enem lokalu v Hruševlju in tudi lovskih kočah.« Pri tem dodajajo, da naj bi se na območju občine Kanal ob Soči, kjer so se sicer odločili za zapiranje določenih objektov v občinski lasti in za ponovno razkuževanje bankomatov, »nekateri okuženi občani prosto sprehajali.« 

Sodelovanje občin

Bolj vzpodbudna je novica, da v občinah, kjer imajo domove starejših in druge ustanove, še naprej potekajo priprave za vzpostavitev rdečih con, pri čemer v Posočju pri iskanju ustreznih rešitev sodelujejo vse tri občine Tolmin, Kobarid in Bovec, ki rešitve iščejo tudi za druge ogrožene in okužene osebe. Hkrati je vodstvo dializnega centra v Kobaridu predlagalo nekaj »tehničnih rešitev glede izvajanja ambulantne dejavnosti na področju testiranja krvi, ki ga izvajajo poleg dializ. To je predvsem nabavo kontejnerja za izvajanje te dejavnosti,« še pojasnjujejo v regijskem štabu. Poveljnik civilne občine Kobarid Aleksander Vončina je izdal tudi odredbo o umiku vseh uporabnikov s športnih in otroških igrišč ter drugih javnih površin, namenjenih športni dejavnosti, na območju občine Kobarid. Uporabljati se ne sme niti fitnes naprav.

Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko
Bencinski servisi na Goriškem so še v nedeljo "pokali po šivih", v ponedeljek, ob "neprihodih" številnih italijanskih kupcev, pa bolj samevali.

Telovadnice le za šolarje in profesionalce

V občini Renče Vogrsko so za javnost zaprli javne prostore v lasti občine, in sicer zadružne in krajevne domove ter dvorane Kulturnega doma Renče in Kulturnega doma Bukovica. Šolske telovadnice in drugi športni objekti so na voljo le za potrebe šolskih dejavnosti ter treninge profesionalnih športnikov oziroma športnikov na tekmovalni ravni. 

Kot so še sporočili v regijskem štabu, so v občini Tolmin pripravili prehranske pakete za socialno ogrožene otroke, vzpostavili pa so tudi telefonsko linijo za psihološko pomoč, ki je aktivna od danes naprej. Kar zadeva pridobivanje podatkov o ranljivejših skupinah, so pripravili sestanek s humanitarnimi organizacijami in upokojenci. Sestali so se tudi z gospodarstveniki, ki so izpostavili težave v zvezi s potrdili o karanteni in velike težave z medicino dela, ob tem so predlagali oprostitev komunalnih prispevkov tistim podjetnikom, ki trenutno ne obratujejo.

Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko
Maloobmejni prehod v Šempetru.

Razmere na meji

Na Goriškem so na meji z Italijo vzpostavljene kontrolne točke Vrtojba, Fernetiči, Škofije in Krvavi potok, pri čemer je prestop zunaj teh točk dovoljen le državljanom Slovenije in Italije ter po novem tudi državljanom držav članic Evropske unije ali schengenskega območja, ki imajo prebivališče v administrativnih enotah Italije, ki mejijo na Republiko Slovenijo. Meja formalno sicer ni zaprta, a so prehodi dovoljeni le iz upravičenih razlogov, z negativnim testom na sars-cov-2, ki ni starejši od 48 ur, in ob sprejetju karantene na domu, še pojasnjujejo. Sprememba mejnega režima se je po njihovih navedbah včeraj že poznala. Tako so obmejni kraji in bencinski servisi, ki so še v nedeljo »pokali po šivih,« včeraj »praktično samevali.«

Upravičeni razlogi za prestop meje so navedeni v 10. členu Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na kontrolnih točkah na notranjih mejah Republike Slovenije.

Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko
Maloobmejni prehod v Šempetru je bil ob prvem valu fizično zaprt ...

Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko
... in danes, ko je opremljen le z znakom stop in razlago da je prehod namenjen le državljanom Slovenije in Italije (nova izjema še ni dopisana).