Val protestov v Italiji

FOTO: Med protestniki v Trstu tudi župan in guverner

G.G.
27. 10. 2020, 08.20
Posodobljeno: 27. 10. 2020, 11.48
Deli članek:

Po napovedi zaostritvi ukrepov in omejitvi javnega življenja v Italiji so se na ulice podali protestniki.

Bobo
V Trstu se je zbralo več kot 2000 ljudi.

O protestih poročajo iz Torina, Milana, Trsta, Rima, Genove in Palerma. Več tisoč ljudi se zbralo v Torinu. Nekateri, kot so na primer taksisti in mali podjetniki, so mirno opozorili na svoje težave, nekaj pa jih je povzročalo kraval. Metali so petarde, dimne bombe, razbijali so izložbe trgovin in zažigali zabojnike. Ko so na prizorišče prispeli policisti, so se ti razboriteži, večinoma gre za pripadnike nogometnih navijaških skupin, spopadli še z njimi, zato je bil v zraku kmalu solzivec. Na koncu je bilo aretiranih nekaj več kot deset protestnikov, poškodovan je bil en policist in fotograf.

Profimedia
Povsem poln glavni trg v Neaplju.

Tudi v Trstu se je po poročanju Il Piccola zbralo okoli 2000 ljudi. Zbrani so opozorili na katastrofo, ki jo lahko za življenja številnih povzroči zaprtje gostinskih lokalov in restavracij ter športnih objektov. Med množico sta bila tudi guverner pokrajine Furlanija – Julijska krajina Massimiliano Fedriga in tržaški župan Roberto Dipiazza. Oba sta ostro kritizirala ukrepe, ki jih potegnila vlada v Rimu. Fedriga je dejal, da bodo ti nepošteni ukrepi uničili gospodarstvo in zahteval, da se lokalne oblasti ohranijo moč odločanja.

Reuters
V večernih urah so v Rimu prišle na spored "igre s policijo".

V skladu z odlokom, ki ga je v nedeljo podpisal italijanski premier Giuseppe Conte, morajo bari in restavracije strežbo gostov zaključiti ob 18. uri. Za mizo so lahko največ štirje gostje hkrati, razen če vsi živijo v istem gospodinjstvu. Med 18. uro in polnočjo lahko izdajajo naročila za domov. Zaprli so kinodvorane, gledališča, bazene in športne dvorane. Vrtci in osnovne šole ostajajo odprti. V srednjih šolah in na univerzah pa bo odslej do 75 odstotkov pouka potekalo na daljavo. Ljudem vlada svetuje, naj čim manj uporabljajo sredstva javnega prevoza in čim manj potujejo izven svojih občin.

Profimedia
V Rimu so na težaven položaj opozorili samostojni podjetniki

Reuters
V Torinu so razbili nekaj izložb.

Profimedia
Protestniki v Neaplju.