na oranžnem seznamu tudi uradno le še Obalno-kraška regija

Od jutri bodo tudi v Goriški in Primorsko-notranjski regiji zaprti lokali

A.S./STA
20. 10. 2020, 19.04
Posodobljeno: 20. 10. 2020, 19.30
Deli članek:

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je v današnjem uradnem listu objavil nove podatke o pojavnosti števila okužb z novim koronavirusom po statističnih regijah. S tem sta med rdeče regije tudi uradno umeščeni Goriška in Primorsko-notranjska regija in se tudi tam uvaja obveznost nošenja maske zunaj in s sredo zaprtje lokalov.

Bobo
V rdečih regijah je prepovedano opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih obratih.

Da sta mejo 140 okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju presegli tudi Goriška in Primorsko-notranjska statistična regija, je NIJZ na svoji spletni strani objavil že v ponedeljek, a do objave v uradnem listu to ni imelo učinka v ukrepih, ki so z vladnimi odloki predpisani za rdeče regije. Rdeče obarvanih je sicer zdaj 11 od 12 statističnih regij, na oranžnem seznamu je le še Obalno-kraška regija. Tam tako maske zunaj niso potrebne, prav tako lahko še naprej ostanejo odprti gostinski lokali.

Spomnimo: Kaj velja za rdeče regije?

V rdečih regijah pa je uporaba zaščitne maske ali druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela obraza obvezna tudi na odprtih javnih krajih oziroma prostorih in v osebnih vozilih, če je v njem več oseb, ki ne živijo v istem gospodinjstvu. Izjema so otroci do dopolnjenega 6. leta starosti, učenci v šoli, izključno ko so v matičnem oddelku.

Poleg tega je v rdečih regijah prepovedano opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v gostinskih obratih. Lahko pa še naprej deluje gostinstvo za osebni prevzem ali dostavo. Prav tako lahko gostinsko dejavnost za svoje goste opravljajo nastanitveni obrati.

Drugačne omejitve za frizerske in kozmetične salone

V rdečih regijah za zdaj veljajo tudi drugačne omejitve za frizerske in kozmetične salone: v prostoru, v katerem se opravljata frizerska ali kozmetična dejavnost, se lahko hkrati nahaja le ena stranka. Prav slednje bi sicer lahko vlada v kratkem spremenila, na mizi je namreč predlog, da bi bilo število oseb omejeno na eno stranko na 20 kvadratnih metrov, kot trenutno velja za oranžne regije.

V rdečih regijah je prepovedano ponujanje storitev v fitnesih in izvedba športno-rekreativne dejavnosti, ki se izvaja v obliki skupinskih vadb, v zaprtih športnih prostorih.