Mehurčki

Na vidiku sprememba glede nošenja mask v šolah?

S.R.
30. 9. 2020, 13.53
Posodobljeno: 30. 9. 2020, 15.04
Deli članek:

Že to soboto bi lahko omilili odlok o nošenju mask v šolah.

Bobo
Tina Bregant

Kot je državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant povedala že včeraj v Odmevih na TV Slovenija, bi lahko ukrep obveznega nošenja zaščitnih mask pri pouku v osnovnih šolah kmalu odpravili. Da bodo odlok o nošenju mask v šolah omilili, je potrdila tudi v današnji izjavi za javnost, o tem so se namreč včeraj pogovarjali na sestanku skupine za covid-19. Ključni bodo mehurčki, znotraj katerih med poukom v osnovnih in srednjih šolah maska ne bo več potrebna, a jo bodo morali šolarji še vedno nositi na javnem prevozu in zunaj razreda. Znotraj razreda sicer še vedno priporočajo vzdrževanje ustrezne razdalje.

Bergantova je še dejala, da se bo od učiteljev, razen tistih v prvi triadi, in preostalih zaposlenih na šolah še naprej pričakovalo dosledno upoštevanje priporočil in s tem tudi nošenja maske ali vizirja. Omenila je tudi možnost pleksi stekla. Nov odlok bi lahko začel veljati že to soboto, a bo za to treba počakati, da ga sprejme vlada.

Vladni govorec Jelko Kacin je na današnji tiskovni konferenci sicer dejal, da glede spremembe odloka o nošenju zaščitne maske v šolah vlada ni sprejela še nobene odločitve. Po njegovih navedbah so za to odgovorni na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), ki daje priporočila, in na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, ki ga vodi Simona Kustec in ki je za to področje pristojno. Bregantova je sicer dejala, da se strokovna skupina glede tega vprašanja še usklajuje. Verjame pa, da bo glede na to, da so usklajeni s stroko, z NIJZ in da je pobuda prišla tudi z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, takšna rešitev tudi zapisana v odloku, poroča STA.