Poslanci v vladi proti ministrici

Stolček ministrice Pivčeve se resno maje: Jurša pričakuje, da bodo Desusovi poslanci podprli interpelacijo

G.G./STA
17. 9. 2020, 18.53
Posodobljeno: 17. 9. 2020, 19.09
Deli članek:

Bilo je le vprašanje časa, kdaj bo katera od opozicijskih strank napovedala interpelacijo zoper kmetijsko ministrico Aleksandro Pivec.

Bobo
Aleksandra Pivec v poslancih stranke Desus nima zaveznikov.

Prvi so bili v LMŠ. Interpelacijo zoper Pivčevo bodo v postopek državnega zbora vložili v ponedeljek. Očitki so kršenje zakonodaje s področja integritete in preprečevanja korupcije, sum zlorabe uradnega položaja ter nespoštovanje etičnih norm in prikrivanje dejstev, ki so v javnem interesu. Interpelacijo so poslali v sopodpis vsem poslanskim skupinam.

Kot so v pisnem sporočilu navedli v LMŠ, je v rokah vseh 90 poslank in poslancev odločitev, "kako visoko bomo postavili etične standarde ravnanja politike". "Naj ne bodo še niže od minimalnih," so pozvali.

Interpelacije so le redko uspešne, saj vladne stranke strnijo vrste in z večino podprejo svojega ministra. Tokrat pa je drugače. V koalicijski stranki Desus so poslanci zaradi znanih zdrah sovražno razpoloženi do Pivčeve. Vodja poslanske skupine Franc Jurša je že napovedal, da je pričakovati, da bodo poslanci podprli interpelacijo. Že v preteklih dneh so dejali, da Pivčeva ni več primerna za ministrico, svojega sodelovanja v koaliciji pa s tem ne pogojujejo.

V Desusu je završalo sredi poletja zaradi očitkov glede plačil ob gostovanjih po Sloveniji, na katerih je Pivčeva prepletala službene zadeve z zasebnimi. Do tega so bili zelo kritični v poslanski skupini, ki je Pivčevo tudi pozvala k odstopu in predlagala glasovanje o nezaupnici predsednici.

Pivčeva je po več tednih nesoglasij v stranki v začetku meseca odstopila, obenem pa napovedala, da bo na kongresu ponovno kandidirala za predsednico. Do kongresa stranko vodi Tomaž Gantar.