Besedna vojna se nadaljuje

Kacin spet zbodel Gantarja, ta mu odgovarja

C.E.
14. 9. 2020, 14.23
Posodobljeno: 14. 9. 2020, 16.04
Deli članek:

Ni skrivnost, da se vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin in minister za zdravje Tomaž Gantar ne razumeta najbolje.

STA
Jelko Kacin ni izpustil priložnosti.

Danes je Jelko Kacin za Televizijo Slovenija napovedal, da bo na kolegiju pri predsedniku vlade prvič v novi funkciji sodeloval minister za zdravje Tomaž Gantar. To mesto bo nasledil, ker je po odstopu Aleksandre Pivec začasno prevzel vodenje koalicijske stranke Desus.

»Pričakujemo, da bo ministrstvo za zdravje vendarle seznanilo slovensko javnost, kaj je bilo storjeno v zadnjih sto dnevih, odkar je prevzelo odgovornost,« je bil rezek Kacin, zato Gantar ni mogel ostati v defenzivi. »Covid je težave v zdravstvu res le še poglobil in veliko je še dela. Če ima kdo čarobno palčko, mu z veseljem prepustim mesto. Drugače me pa njegovo mnenje ne zanima,« je »strokovno« odgovoril Gantar in napovedal, da se njun besedni dvoboj še ni iztekel. Gantar je v izjavi za medije ob prihodu na današnje redno koalicijsko srečanje sicer poudaril, da so "obstoječi ukrepi edini možni, preden so lotevamo ponovnega zapiranja družbe, česar si ne želi nihče," poroča STA. Če bi se situacija bistveno spreminjala na slabše, potem bo po njegovih besedah treba razmisliti, kaj še lahko naredijo. 

Po mnenju ministra bodo poskušali več narediti na področju upoštevanja ukrepov. "Več je treba delati pri prepričevanju in promociji, da so ukrepi koristni, utemeljeni, da delujejo tudi v drugih državah. Samo s kaznimi na moremo prepričati ljudi," je dejal. Skrbijo ga tudi iniciative, ki nasprotujejo uporabi zaščitnih mask. Povečanje števila okužb z novimi koronavirusom v zadnjih dneh je, kot pravi, tudi odsev stanja v sosednjih državah, še dodajajo pri STA. Ob odprtih mejah bi težko pričakovali, da pri nas do tega ne bi prišlo, je prepričan.

"Modre misli"

Gantar in Kacin sta že v začetku julija brusila jezike ob tegobah s karanteskimi odločbami. Takrat se je covid-19 govorec, ki ima izkušnje iz Bruslja in domačega ministrskega resorja, obregnil ob majhno število karantenskih odločb, ki jih izdaja ministrstvo za zdravje. Gantar je odvrnil, da je  Kacin »površno interpretiral delo ZIRS (Zdravstveni inšpektorat RS), ki osebe v karanteni lahko nadzoruje šele po tem, ko te osebe prejmejo odločbo. Upam, da bodo zakonske spremembe, ki poenostavljajo vročanje in posledično tudi nadzor na karantenami, sprejete do konca drugega tedna.« Gantar je nato zaključil s tvitom: »Modrost dneva. Ne prerekaj se z bedakom, ker ljudje ne bodo videli razlike.«

Razlčna stališča in ocene sta minister in vladni govorec javnosti sporočala tudi glede potovanj na Hrvaško. Gantar je za Radio Slovenija namreč poudaril, da Hrvaška po kriterijih Evropskega centra za nalezljive bolezni sodi na rumeni seznam. »Tukaj se verjetno malo sprenevedamo tudi v okviru politike. Jaz ne vem, eni odsvetujejo obiske držav, kjer je okužb več, tudi sosednje Hrvaške, drugi ne omenjajo nobenih omejitev. Tudi naš vladni govorec je med drugimi, kar seveda ni dobra informacija za ljudi,« je navedel Gantar. Kacin pa nato njegovih navedb ni želel takoj komentirati – dejal je le, da bo o tem odločala vlada in da ga ne zanima, »kaj kdo misli, le kaj kdo dela«.