Vladni govorec in minister za zdravje

Vojna besed med Kacinom in Gantarjem? Eden o površnosti, drugega ne zanima, "kaj kdo misli, le kaj kdo dela"

L.K.
1. 7. 2020, 12.31
Posodobljeno: 1. 7. 2020, 14.38
Deli članek:

Kamen spotike je, kot kaže, vročanje karantenskih odločb. S tem naj bi imeli težave, za vročanje je pristojno ministrstvo za zdravje.

STA
Jelko Kacin

Vladni govorec Jelko Kacin je na včerajšnji tiskovni konferenci dejal, da bo hrvaška vlada »prevzela naše vzorce obnašanja in bo zaprla nočne lokale, diskoteke ter odpovedale večje prireditve« in s tem ostala na seznamu varnih držav, čeprav je število okužb na 100.000 prebivalcev včeraj preseglo deset.

Kacin na današnji tiskovni konferenci ni želel pojasnjevati podrobnosti komuniciranja predsednikov obeh vlad, ko so ga pobarali o napovedi, ki se ni uresničila. »Dejstvo je, da so te festivalske aktivnosti na plaži Zrće na otoku Pagu odpovedane,« je le dejal in dodal, da so ukrepali tudi v Zagrebu – »v dobro sebe in v dobro turistov«.

STA
Tomaž Gantar

Površna interpretacija 

Minister za zdravje Tomaž Gantar je sicer včeraj v oddaji Svet na Kanalu A v zvezi z odločitvijo, da Slovenija Hrvaške ne umakne s seznama varnih držav, dejal, da ne ve, »na katerem nivoju je bila sprejeta odločitev«.

Kaj pa potencialna gneča na slovenski obali? Po Kacinovem mnenju je na upraviteljih, da plaže zaprejo, ko te postanejo prenatrpane. Slovencem pa je položil na srce, da se da sončiti in kopati tudi kje ob sladki vodi.

Tvitnil je tudi, da je Kacin »površno interpretiral delo ZIRS (Zdravstveni inšpektorat RS), ki osebe v karanteni lahko nadzoruje šele po tem, ko te osebe prejmejo odločbo. Upam, da bodo zakonske spremembe, ki poenostavljajo vročanje in posledično tudi nadzor na karantenami, sprejete do konca drugega tedna.« Spomnimo: vladni govorec se je obregnil ob majhno število karantenskih odločb, ki jih izdaja ministrstvo za zdravje.

Različna stališča in ocene sta minister in vladni govorec javnosti sporočala tudi glede potovanj na Hrvaško. Gantar je za Radio Slovenija namreč poudaril, da Hrvaška po kriterijih Evropskega centra za nalezljive bolezni sodi na rumeni seznam. "Tukaj se verjetno malo sprenevedamo tudi v okviru politike. Jaz ne vem, eni odsvetujejo obiske držav, kjer je okužb več, tudi sosednje Hrvaške, drugi ne omenjajo nobenih omejitev. Tudi naš vladni govorec je med drugimi, kar seveda ni dobra informacija za ljudi," je navedel.

Na današnji tiskovni konferenci Kacin Gantarjevih navedb ni želel komentirati – dejal je le, da bo o tem odločala vlada in da ga ne zanima, »kaj kdo misli, le kaj kdo dela«.

Je pa poudaril, da imamo že od 13. marca težave z vročanjem karantenskih odločb. Zakaj se to dogaja, ne bo odgovarjal. Navedel je le konkreten primer iz svojega družinskega kroga, kjer že en mesec čakajo na omenjeno odločbo. »Očitno imamo težavo z operativnostjo. Nekateri imajo velike težave z implementiranjem sprejetih političnih odločitev,« je dejal Kacin. Poudaril je tudi, da bi se moralo karantenske odločbe vročati na sami meji, torej ob prihodu v državo, čemur bi moral slediti nadzor.

Nočni klubi na hrvaškem torej ostajajo odprti. Če se bo število vnosov povečevalo, bo nekdo predlagal ukrep. »Ve se, kdo bo to lahko predlagal. Doslej ni,« je bil kriptičen vladni govorec. 

Konkretno preverjanje

Dotaknil se je tudi priporočil Evropske komisije v zvezi z (ne)varnimi državami, katere seznam se razlikuje od našega. Na tem mestu je izrazil dvom v istovetnost uradnih številk za posamezno državo in dejal, da naši strokovnjaki stanja ocenjujejo sami. »Slovenija bo tudi v prihodnje odločala na podlagi takih ocen. Priporočila Evropske komisije niso zavezujoča,« je poudaril Kacin in dodal, da bodo slovenski policisti skupaj s hrvaškimi konkretno preverjali, ali ljudje, ki vstopajo v državo, slučajno ne prihajajo iz Srbije, kjer na dan, tako Kacin, zabeležijo skoraj 300 novih okužb. Prišleki se namreč lahko ob prihodu preprosto zlažejo.