Poziv slovenski vladi

Janša prejel prijateljsko pismo iz Istre

S.R.
1. 9. 2020, 13.43
Posodobljeno: 1. 9. 2020, 14.28
Deli članek:

V Istri poudarjajo, da je epidemiološka slika, ki je posledica discipline, pri njih ugodna. Janšo pozivajo, naj v primeru Hrvaške razmisli o možnosti uvedbe selektivnih ukrepov na ravni regij ali županij.

Reuters
Janšo pozivajo, naj še enkrat razmisli.

Predstavniki istrske županije in župani tamkajšnjih občin so danes na slovenskega premierja Janeza Janšo naslovili pismo, v katerem so ga pozvali k spremembi ukrepov na meji oziroma k izvzetju njihove županije iz omejitev. 

»Spoštovanji predsednik vlade Republike Slovenije, na tem mestu pozdravljamo prizadevanja vlade Republike Hrvaške, da bi s sosedi in državami Evropske unije dosegla dogovor glede uvedbe epidemiološkega režima na ravni hrvaških županij in ne na ravni celotne države,« so zapisali po poročanju hrvaških medijev. Dodali so, da je ta poziv posledica dejstva, da so epidemiološke razmere, ki so se na Hrvaškem dramatično poslabšale, v Istri še naprej zelo dobre. Poudarili so, da je zaenkrat povsem jasno, da stabilna epidemiološka slika v daljšem obdobju v njihovi županiji ni naključna, temveč je posledica velikih naporov štaba civilne zaščite istrske županije ter velike discipline vseh državljanov, gostov in podjetij, ki ukrepe dosledno spoštujejo. 

Dodali so še, da so bili po tem, ko je bila Hrvaška uvrščena na rdeči seznam, priča nezadovoljstvu in odhodu velikega števila nejevoljnih slovenskih državljanov, »naših tradicionalnih gostov, prijateljev in sosedov,« ki že leta dopustujejo v Istri ali pa imajo tam celo svoje počitniške domove. »Istrska županija in Slovenija že leta negujejo izjemno dobre prijateljske odnose, slovenski državljani pa ne samo, da so v Istri dobrodošli, temveč so tudi popolnoma varni!« so še zapisali ter znova poudarili, da dobre epidemiološke razmere v regiji niso posledica sreče, temveč strategije in discipline. Izrazili so tudi prepričanje, da odpiranja meje z Istro ne bi pozdravili samo v Istri in na Hrvaškem, temveč tudi »naši dragi prijatelji v Sloveniji.«

145 okužb

Na Hrvaškem so po poročanju STA v zadnjih 24 urah sicer potrdili še 145 okužb z novim koronavirusom, umrla pa je ena oseba. Aktivno je okuženih 2492 oseb, 258 pa jih je hospitaliziranih, pri čemer jih 14 potrebuje intenzivno terapijo. Dnevna poročila epidemiologov so danes že objavili tudi nekateri županijski štabi civilne zaščite. Glede na njihove podatke je bilo v minulih 24 urah največ novih okužb znova v splitsko-dalmatinski županiji, kjer so zabeležili 45 novih primerov. Sledita Zagreb z 29 novimi primeri ter požeško-slavonska županija, v kateri je bilo na testiranju pozitivnih 16 ljudi.