Novi koronavirus in otroci

Pripravimo se na "ples z virusom", pravi stroka. Tako bodo "plesali" otroci v šolah

S.R./B.K.
1. 9. 2020, 11.36
Posodobljeno: 1. 9. 2020, 12.55
Deli članek:

Glede ukrepa nošenja zaščitnih mask za šolarje sta na današnji novinarski konferenci spregovorili Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri UKC Ljubljana in Polonca Truden Dobrin iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Profimedia
Fotografija je simbolična.

"Če bi bile maske res tako nevarne, potem nobeden od zdravnikov in medicinskih sester, ki jih leta uporabljajo pri svojem delu, ne bi bil več živ," je glede mnenj nekaterih, da je nošenje mask škodljivo, pojasnila Logarjeva. Dodala je, da je treba zaupati znanosti, ne pa različnim teorijam zarote, ki se pojavljajo na spletu.

Kot je uvodoma pojasnila Mateja Logar, se je danes začelo novo šolsko leto, s tem pa novi izzivi. Če je še spomladi kazalo, da je med otroki manj širjenja novega koronavirusa, se je zdaj nabralo večje število raziskav, ki kažejo, da pogosto zbolevajo tudi otroci, je pojasnila ter dodala, da je to najverjetneje posledica tega, da smo pri nas in drugih državah ob prvem valu hitro začeli z zapiranjem šol. Otroci po njenih besedah sicer zbolevajo z drugačno klinično sliko kot odrasli. Pri odraslih so simptomi najpogosteje glavobol, vročina in suh kašelj, medtem ko so pri otrocih ti simptomi večinoma odsotni. Se pa pojavi vročina, pogosto tudi prebavne težave, driska in bruhanje. Zadnje raziskave tako kažejo, da nekoliko večji otroci in najstniki hitreje širijo virus, kot smo predvidevali, pri mlajših pa je v izločkih prisotno precejšnje virusno breme, a zaenkrat še ni znano, kaj natančno to pomeni za nadaljnje širjenje okužbe. Je pa Logarjeva opozorila na Kawasakijev sindrom oziroma temu sindromu podobni bolezni, ki se pojavlja pri okuženih otrocih. Gre za povečan imunski odziv pri otrocih, ki pa ima lahko zelo resne posledice. 

Sicer pa večina otrok bolezen preboleva v razmeroma blagi obliki, hospitalizacija pa je redko potrebna, je pojasnila Logarjeva, a je dodala, da to precej vpliva na druge družinske člane. Čeprav otroci večinoma niso primarni izvor okužbe in se večinoma nalezejo od drugih družinskih članov, tega ne moremo posploševati, jeseni pa se lahko po navedbah Logarjeve tudi to spremeni, saj bo med njimi več stikov, zlasti v šolah in drugih vzgojno-izobraževalnih zavodih. Gre za zaprte prostore in če se tam pojavi okužba, je verjetnost za nadaljnje širjenje precej večja, zato je zelo pomembno, da v inštitucijah upoštevajo priporočila in ukrepe. Logarjeva je še poudarila, da naj starši v šole pošiljajo samo otroke, ki nimajo kliničnih znakov okužbe.

O ukrepih in priporočilih v šolah je nato podrobneje spregovorila Truden Dobrinova.

Vzpodbujajte otroke, naj upoštevajo ukrepe, tako bodo zaščitili sebe in druge

Šola je prostor, kjer je zaradi stikov med otroki in zaposlenimi povečana možnost prenosa okužbe. Zato so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pripravili priporočila, ki se jih naj držijo otroci in zaposleni v šolah.

Ukrepi so zelo splošni. Vzpodbuja naj se umivanje in razkuževanje rok, uporaba zaščitnih mask in fizična distanca, je na konferenci dejala Truden Dobrinova. Slednja dva ukrepa sta obvezna takrat, ko se razredi v šoli med sabo mešajo. Stroka želi namreč zagotoviti tako imenovane razredne mehurčke, kjer bo možnost prenosa okužbe zamejena na razred. Dokler se otroci ne družijo na tvegan način z vrstniki iz drugih razredov je namreč obvladovanje širjenja okužbe lažje. Zato nošnja mask v razredih ni priporočena, je pa priporočena takrat, ko je na kupu več razredov, denimo med odmori in po pouku.

Okužba z virusom sars-cov-2 se širi kapljično. To pomeni, da se med dihanjem, govorjenjem in še posebej med vpitjem in petjem po prostoru širijo okužene kapljice. Kaj naredi maska? Maska ujame te drobne kapljice in na ta način zmanjša možnost širjenja bolezni v okolici. "Če vsi nosimo maske, ščitimo eden drugega," poudarja Truden Dobrinova.

Priporočila, ki jih je NIJZ pripravil skupaj s šolami po Sloveniji, so prilagojena na možnosti in prostorske omejitve vsake šole posebej. Važno je, da čim bolj zamejimo okužbo znotraj razredov. Zato je potrebno čim bolj omejiti mešanje otrok iz različnih razredov. Tukaj poseben izziv predstavljajo obšolske dejavnosti in izbirni predmeti. V teh primerih naj otroci nosijo zaščitne maske, če ne more biti zagotovljena fizična razdalja med njimi. "V primeru, da pride do okužbe, si želimo, da je zamejena na en razred in da potem epidemiologi odločijo kakšni ukrepi so potrebni," je dejala predstavnica NIJZ.

Epidemiologi zdaj pričakujejo "ples z virusom". Naučiti se bomo morali, kako se obnašati, da okužbe čim bolj zamejimo. Zato Truden Dobrinova starše poziva, naj svoje otroke vzpodbudijo, da ukrepe upoštevajo. Tako lahko preprečimo situacije, v katerih bi bilo potrebno zapreti celo šolo ali se celo poslužiti še bolj omejevalnih ukrepov, ki bi prizadeli vso družbo. V Sloveniji so namreč družine mnogokrat večgeneracijske, kar predstavlja povečano tveganje za starejše in bolj dovzetne. Zato je ključnega pomena, da se v šolah otroci držijo priporočenih ukrepov, s tem zamejijo širjenje okužb in tako pomagajo ščititi celotno družbo.

Glede na epidemiološko stanje v državi bo NIJZ posodabljal priporočila glede ukrepov. Če bi se stanje v naslednjih dneh izboljšalo, bi lahko tudi nošenje zaščitnih mask bilo začasno odpravljeno, če bi se stanje poslabšalo, pa lahko pšričakujemo več priporočenih omejitev.