NEPOPOLNA PRAVNA NORMA

Odlok ne predvideva globe za oporečnike

Luka Tetičkovič
29. 8. 2020, 07.55
Posodobljeno: 29. 8. 2020, 13.51
Deli članek:

Oporečniki so ugotovili, da globa za nenošenje maske ni predpisana.

Profimedia
Nositi masko ves dan je gotovo neprijetna izkušnja, vendar je to problem trgovk in ne tistih nekaj brezbrižnežev, ki si maske ne želijo nadeti niti za nekaj minut.

Na družbenih omrežjih krožijo posnetki posameznikov, ki se v trgovinah prerekajo s prodajalci, ali morajo nositi maske ali ne. Če maske nimate, vas nihče ne bo oglobil, vendar vam lahko trgovina utemeljeno in skladno z zakonom odreče gostoljubje, pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje.

Oporečnikom zoper maske je »muštr« priskrbel dvakrat nesojeni ustavni pravnik Andraž Teršek, ki je za portal RTV SLO spisal kolumno, v kateri je izpostavil, da je »obvezno« nošenje mask v odloku o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2 kot obvezno označeno le besedilno. Povedano na kratko: nihče vas ne more oglobiti, če maske ne nosite ali jo nosite nepopolno – pod nosom, saj za to kršitev ni predvidenih sankcij.

Slednje so nam potrdili na Zdravstvenem inšpektoratu RS. Zaradi nepopolnega nošenja mask niso še nikogar oglobili, prekrškarje le opozarjajo. Pri tem pa so izpostavili, da je pomembno, da le z nošenjem mask in razkuževanjem rok lahko zajezimo širjenje bolezni, za katero ni zdravila.

Na ministrstvu poudarjajo osebno odgovornost

»Odlok glede nošenja mask je izdan na podlagi 4. člena Zakona o nalezljivih boleznih, ki določa, da ima vsakdo pravico do varstva pred nalezljivimi boleznimi in dolžnost varovati svoje zdravje in zdravje drugih pred temi boleznimi,« so nam pojasnili na ministrstvu za zdravje, »zato ponovno poudarjamo osebno odgovornost posameznika, saj z upoštevanjem priporočil vsak od nas lahko pomembno pripomore k preprečevanju ponovnih izbruhov nalezljive bolezni covid-19.«

STA
Andraž Teršek je v isti kolumni naslavljal tudi strahove glede tehnologije 5G. Svoje trditve je pozneje umaknil, saj naj bi »prišlo do napačnega razumevanja bralcev«.

Tudi na ministrstvu so nam pojasnili, da inšpektorji le opozarjajo. »Nihče si ne želi, da se morajo ponovno uvesti strožji ukrepi in omejitve, ki so veljale v času uradno razglašene epidemije. Z odgovornim obnašanjem lahko skupaj zajezimo širjenje okužbe,« so dodali.

Kaj pravijo v trgovinah?

Na ministrstvu za zdravje so nam povedali še, da »se pri opravljanju dejavnosti ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom smiselno upošteva vsa higienska priporočila ministrstva, pristojnega za zdravje, in NIJZ za preprečevanje okužbe z virusom SARS-CoV-2, ki so objavljena na spletni strani ministrstva«.

V trgovinah pojasnjujejo, da zahtevajo uporabo maske. Tako je v Leclercu, kjer sprejmejo le stranke s popolno pritrjeno masko. Malce bolj sproščeni so v Hoferju in Lidlu, kjer zadostuje tudi kakšno drugo primerno pokrivalo za usta in nos.

V Mercatorju ocenjujejo, da je oporečnikov zoper maske malo, saj je večina strank odgovornih. »Ko pa se taka oseba v trgovini vseeno kdaj pojavi, jo zaposleni opozorijo tako na odlok kot na pravilo, da je treba v trgovinah nositi masko oziroma drugo ustrezno zaščito.«