Covid-19

Nova faza? Imamo štirikrat več lokalnih prenosov od vnešenih primerov

B.K.
28. 8. 2020, 13.15
Posodobljeno: 28. 8. 2020, 13.18
Deli članek:

Včeraj so epidemiologi opravili 1338 testiranj in našli 42 primerov novih okužb s covidom-19.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Kaj se je spremenilo? Imamo več lokalnih prenosov, je na današnji novinarski konferenci opozorila epidemiologinja na Nacionalnem inštitutu za javno zdravstvo (NIJZ) Marta Grgič Vitek. Včeraj je takšnih bilo namreč 22, vnešeni pa so bili le štirje odkriti primeri, kar pomeni, da imamo lokalnih okužb kar petkrat več. Prav tako med državami iz katerih je virus vnešen v Slovenijo ne prednjači več Hrvaška. Od včerajšnjih okužb so bile namreč iz Hrvaške dve, prav tako dve iz Kosova, po ena pa iz Bosne in Hercegovine ter Avstrije.

Največ obolelih je še vedno mlajših, iz starostne skupine 25-34, vendar se virus zdaj širi tudi med naslednjima dvema starostnima skupinama, tako da epidemiologi sedaj za najbolj okuženo ocenjujejo skupino med 25 in 54 letom. Med mlajšimi in starejšimi je okužb bistveno manj.

Med na novo potrjenimi primeri je več kot polovica takšniih, ki so že bili v karanteni, zato si epidemiologi obetajo, da bo širjenja manj.

Po navedbah Grgič Vitkove zaenkrat sicer ni videti, da bi se situacija umirjala, imamo pa srečo, da prevladujejo lažji poteki bolezni, saj okužb med starostniki ni veliko. Povedala je še, da v Sloveniji asimptomatskih bolnikov ne testirajo, zato so potrjeni primeri praviloma simptomatski.