v nasprotju s pričakovanji

Verjeli ali ne, na mejnih prehodih z južno sosedo ni gneče

A.S./STA
23. 8. 2020, 19.00
Posodobljeno: 23. 8. 2020, 19.32
Deli članek:

Na mejnih prehodih s Hrvaško v nasprotju s pričakovanji po napovedi obvezne karantene, ki bo za slovenske državljane po povratku s Hrvaške veljala od ponedeljka opolnoči, za zdaj ni gneče. Še najdlje je bilo čez dan treba čakati na Gruškovju, kjer so po podatkih prometnoinfromacijskega centra popoldne na vstop v državo čakali približno uro in pol.

Bobo
Pozno popoldne se je stanje še umirilo, tako da je trenutno na Gruškovju krajša čakalna doba. Nekaj čakalne dobe je tudi na Dragonji (na fotografiji).

Pozno popoldne se je stanje še umirilo, tako da je trenutno na Gruškovju krajša čakalna doba. Nekaj čakalne dobe je tudi na Dragonji.

V noči s sobote na danes in danes dopoldne je bilo treba več ur čakati na mejnem prehodu Karavanke. Popoldne so avstrijski organi nadzor nekoliko omilili, tako da po podatkih prometnoinformacijskega centra čakalne dobe ni več. Do čakalne dobe bi po podatkih prometnoinformacijskega centra lahko znova prišlo zvečer, ko na Karavankah pričakujejo povečan promet tovornih vozil.

Sicer pa tudi v soboto kolone vozil na slovensko-hrvaški meji niso bile neobičajno dolge. Po informacijah z mejnih prehodov so med potniki prevladovali tujci. Kot so danes zapisali na koprski policijski upravi, je bila med potniki, ki so v soboto vstopali v državo na mejnem prehodu Jelšane, skoraj polovica Slovencev, na mejnem prehodu Dragonja pa so Slovenci predstavljali le približno 20-odstotni delež potnikov.

Na omenjeni policijski upravi sicer ugotavljajo, da je na njihovem območju promet tako pri vstopu kot pri izstopu iz države celo veliko manjši kot na primerljiv konec tedna avgusta lani. Čakalne dobe pri vstopu v državo pa pričakujejo v večernih urah ter v ponedeljek.

Potnikom svetujejo, naj gredo na pot dovolj zgodaj in naj ne čakajo na ponedeljek popoldne ali zvečer. Policisti namreč nimajo diskrecijske pravice za odločitev glede postopkov za izdajo karantenske odločbe, ko so za to podani pogoji, zato bodo določbe izvrševali dosledno.

Hina sicer poroča, da je bilo po podatkih informacijskega sistema za prijavo in odjavo turistov eVisitor na Hrvaškem v soboto še 70.000 slovenskih turistov. Skupno so na Hrvaškem beležili 670.000 turistov, od tega približno 120.000 domačih. Med tujimi turisti jih je bilo največ iz Nemčije, in sicer 170.000.