Zastoji

Hrvaško Istro v nekaj dneh zapustilo 15 tisoč Slovencev, na mejhnih prehodih že čakalne dobe

A.S.
21. 8. 2020, 11.13
Posodobljeno: 21. 8. 2020, 13.24
Deli članek:

Hrvaška se je danes znašla na seznamu epidemiološko nevarnih držav, hrvaško Istro pa je v zadnjih dneh po navedbah hrvaških medijev zapustilo 15 tisoč Slovencev.

hak
Na nekaterih mejnih prehodih s Hrvaško že nastajajo zastoji.

Hrvaška je od polnoči na rdečem seznamu držav z več kot 40 okuženimi z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev, kar pomeni karanteno po vstopu v Slovenijo. Slovenci, ki so še na Hrvaškem, se lahko brez karantene vrnejo do ponedeljka do polnoči. Na nekaterih mejnih prehodih s Hrvaško že nastajajo zastoji. Med potniki so večinoma tuji državljani. "Na mejnih prehodih pravijo, da je Slovencev zaenkrat bolj malo. Pričakujemo, da se bo do nedelje njihovo število močno povečalo," je za STA povedala tiskovna predstavnica Policijske uprave Koper Anita Leskovec.

Vračanje Slovencev z dopusta na Hrvaškem pričakujejo predvsem v soboto in nedeljo. "Na to smo v policiji na mejnih prehodih pripravljeni. Policisti so okrepili svoje delo in ga tudi nekoliko prilagodili. Vsem, ki se bodo vračali domov, svetujemo strpnost v primeru daljših kolon ter spremljanje prometnih informacij in prehajanje meje v mogoče manj obremenjenih urah," je še dejala.

Čakalna doba je trenutno po podatkih Prometno-informacijskega centra za državne ceste najdaljša na Gruškovju, kjer osebna vozila čakajo na vstop v Slovenijo tudi do dve uri. Slabo uro za vstop čakajo na Dragonji in Jelšanah, do pol ure pa na mejnih prehodih Sečovlje in Starod.

Po podatkih hrvaškega portala Glas Istre pa je Istro v nekaj dneh zapustilo 15 tisoč Slovencev, tam naj bi jih bilo še okoli 23.500. Zagotovo pa se bo to število vztrajno in hitro zmanjševalo v naslednjih urah in dneh. 

Portal poroča tudi, da se apartmajsko naselje Barbariga, kjer je 90 odstotkov od 1.300 apartmajev v lastništvu slovenskih državljanov, že prazni. Čeprav je na parkiriščih zaslediti še veliko vozil s slovenskimi registrskimi oznakami, pa obstaja verjetnost, da bo do nedelje v Barbarigi ostalo le malo ljudi.