Medijska zakonodaja

V NSi podrobnosti ne razkrivajo, a želijo medijski "paket še izboljšati"

S.R./STA
11. 8. 2020, 18.36
Posodobljeno: 11. 8. 2020, 18.38
Deli članek:

V koalicijski NSi napovedujejo, da bodo po koncu javne razprave koalicijskim partnerjem predlagali določene popravke predlogov sprememb medijske zakonodaje, s katerimi želijo "paket še izboljšati".

Profimedia
Fotografija je simbolična.

"Neodvisni, uravnoteženi in pluralni mediji so steber vsake demokratične družbe. Zasledovati in predstavljati morajo resnico, medijska zakonodaja pa jim mora to omogočati. Verjamemo, da tudi predlog medijske zakonodaje, ki je bil dan v javno razpravo, želi zasledovati ta cilj," so v NSi zapisali v današnjem sporočilu za javnost. 

Ta prihaja dan po tistem, ko je koalicijska DeSUS napovedala, da ne bo podprla predlaganih sprememb medijske zakonodaje, še posebej, če v javni razpravi predlagatelj ne bo s strokovnimi analizami argumentiral svojih predlogov. 

Prenova je potrebna

V NSi sicer izpostavljajo, da ne gre spregledati pozivov številnih medijev, da je trenutna zakonodaja potrebna temeljite prenove in mora iti v korak s časom. A obenem verjamejo, da je zakonodajo s področja medijev treba spreminjati premišljeno in celovito. "Upoštevati moramo čim več dobrih in konstruktivnih predlogov, prav tako tudi mnenje vseh deležnikov na tem področju," so navedli in spomnili, da so tudi zato zahtevali podaljšan čas za javno razpravo, predlog pa obravnava tudi strokovni odbor za kulturo, ki deluje znotraj NSi. 

Po poročanju Radia Slovenija imajo pripombe tudi v koalicijski SMC, kjer se zavzemajo za neodvisne javne medije in niso naklonjeni nedomišljenim posegom v zakonodajo. 

V DeSUS proti

V DeSUS so bili sicer v ponedeljek bolj konkretni. Po besedah predsednice stranke Aleksandre Pivec so predlagane spremembe po presoji strankine strokovne skupine med drugim škodljive za javni servis RTV Slovenija, problematično pa je tudi uvajanje novega načina presoje medijske koncentracije. Dodala je še, da se bo DeSUS uprl nekakovostni reformi medijske zakonodaje. 

Medijski paket - pripravili so ga na ministrstvu za kulturo, ki ga vodi Vasko Simoniti iz SDS - vsebuje spremembe zakona o RTV, zakona o STA, krovnega medijskega zakona in zakona o avdiovizualnih storitvah. Javna razprava za slednjega se je že končala, za ostale tri pa se izteče 5. septembra.