Slovenski biser

FOTO: Blejska beda vprežnega konja: z vprego stal na vročini brez vode in hrane

R.T./STA
29. 7. 2020, 08.05
Posodobljeno: 29. 7. 2020, 11.12
Deli članek:

K sreči se je našla dobra Samaritanka.

Društvo za zaščito konj
Prizor z Bleda

Društvo za zaščito konj je na facebooku objavilo fotografije konja, ki so včeraj nastale na Bledu. V zapisu je mogoče prebrati, da je na vročini stal privezan, čakajoč na dopustnike, da jih zapelje. Bil je lačen in žejen, o lastniku pa ne duha ne sluha.

Mimo je prišla gospa, ki mu je priskrbela vodo. Takrat se je prikazal lastnik, ki ga je zanimalo le, če bi se peljala en krog okoli jezera.

»Ko mu je rekla, da naj konju da vode in da se ona ne bo peljala, je samo zamahnil z roko in odtaval nazaj, nekam v senco, na pir, na deci... Ne vem, koliko je vredna ena vožnja z vprego okoli jezera, verjetno pa ne toliko, kot trpljenje tega konja!«

Ustrezna skrb

Ministrstvo za kmetijstvo v vročih dneh poziva k ustrezni skrbi za hišne ljubljenčke in domače živali. Vedno morajo imeti na voljo svežo pitno vodo, omogočen pa jim mora biti tudi dostop do sence in hladnejših mest. Pri prevozu rejnih živali je najvišja dovoljena temperatura znotraj prevoznega sredstva 35 stopinj Celzija, so sporočili.

Če je žival izpostavljena zelo visokim temperaturam iz okolja in visoki zračni vlažnosti ali pa zaradi bolezenske okvare dihal s sopenjem ne izgublja dovolj toplote, se lahko njeno zdravstveno stanje resno poslabša. Ob vročinskem udaru jo je treba takoj premakniti v zračen prostor ali senco in ohlajati z vodo, potem pa poiskati najbližjo veterinarsko pomoč.