Zaposleni "razočarani" in "jezni"

Že to nedeljo boste lahko kupovali v naslednjih trgovinah ...

S.R./STA
24. 7. 2020, 14.19
Posodobljeno: 24. 7. 2020, 20.27
Deli članek:

Potem ko je vlada na včerajšnji redni seji prižgala zeleno luč za nedeljsko obratovanje trgovin, so se nekateri trgovci že odločili za spremembe obratovalnega časa. Nekatere trgovine vrata odpirajo že to nedeljo, druge naslednjo, spet tretje pa se bodo odločale glede na odziv konkurence.

Bobo
V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije menijo, da je odločitev vlade ponoven nož v hrbet delavskemu razredu.

Mercator bo to nedeljo odprl vsaj hipermarkete in supermarkete in trgovine v turističnih krajih, odprte bodo tudi trgovine M tehnike, ki so v istih trgovskih centrih kot Mercatorjeve trgovine. "Za naslednje obdobje pa bomo pripravili seznam vseh v nedeljo odprtih trgovin in urnik obratovalnega časa, ki ga že zdaj prilagajmo glede na potrebe kupcev," so STA povedali v največjem slovenskem trgovcu. 

V Tušu bodo večino poslovalnic odprli že to nedeljo. Kot so povedali za STA, bodo trgovine ob nedeljah odprte po veljavnem delovnem času, kakršen je veljal že v času pred razglasitvijo epidemije covida-19.

Sparove trgovine bodo to nedeljo še ostale zaprte, od naslednje nedelje, 2. avgusta, naprej pa bodo spet obratovale po delovnem času, kakršen je veljal pred razglasitvijo epidemije covida-19. 

Hofer bo svoje trgovine odprl že to nedeljo. Delovni čas bo enak kot pred epidemijo, in sicer bodo njihove trgovine ob nedeljah odprte med 8. in 15. uro. 

Lidlove prodajalne bodo to nedeljo ostale zaprte. "O nadaljnjih korakih se bomo zaradi zagotavljanja konkurenčnosti ter stabilnosti podjetja in ohranitve delovnih mest odločali glede na odziv konkurence," so zapisali v podjetju. 

Ljubljanski L'eclerc bo to nedeljo, kot kaže objava na spletni strani, še zaprt, 2. avgusta pa bo odprl vrata med 9. in 15. uro. Enake načrte imajo v ljubljanskem nakupovalnem središču Citypark, ki s ponovnim poslovanjem ob nedeljah prav tako začenja 2. avgusta med 9. in 15. uro.

Po navedbah portala 24ur se ob nedeljah ponovno odpirajo tudi trgovine Eurospin, medtem ko ima veriga Jager zaenkrat na spletni strani še navedeno informacijo, da so ob nedeljah zaprti.

V Bauhausu so za STA pojasnili, da bodo trgovine to nedeljo odprli med 8. in 15. uro. Prav tako bodo odprte trgovine iz verige Obi, kažejo na spletni strani Obija navedeni delovni časi. Delovni čas njihovih trgovin po Sloveniji bo sicer v nedeljo različen, se bo pa gibal med 8. in 15. uro.

Vlada je odlok o prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikov, s katerim je v času epidemije omejila delovanje večine dejavnosti, spremenila v četrtek, veljati pa je začel danes. S spremembo je odpravila določitev minimalnega obratovalnega časa trgovin z živili in prepoved obratovanja ob nedeljah. Sedaj so sproščene vse omejitve iz odloka, prepoved velja le še za obratovanje diskotek in nočnih klubov.

SDTS nad odločitvijo niso presenečeni

Na sprostitev vladnega ukrepa so se danes odzvali tudi v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije (SDTS). Kot je pojasnil generalni sekretar sindikata Ladi Rožič nad odločitvijo niso presenečeni. "Jasno je, da je podobno kot v Državnem zboru ob drugem branju aktualnega Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgovini prevladal kapital, delno pa najbrž tudi pritiski nekaterih trgovinskih podjetji, ki grozijo, da bodo tožila Vlado za odškodnino. Ob tem pa pozabljajo, da je Vlada v času pandemije z denarnimi sredstvi pošteno pomagala tem podjetjem. Tudi TZS je vložila ustavno presojo tega Odloka, tako da je bila Vlada praktično primorana k sprostitvi ukrepov," je Rožič zapisal v izjavi za javnost.

Kličejo jih razočarani zaposleni

Rožič je še pojasnil, da so "prodajalke in prodajalci zelo razočarani ali bolje rečeno jezni nad to odločitvijo, saj so glede na javnomnenjske ankete tako zaposlenih kot potrošnikov pričakovali zaprtje trgovin ob nedeljah. Številni se danes obračajo na naš sindikat z vprašanji, kaj bomo storili, vendar smo tudi mi v tem trenutku primorani počakati na september. Do takrat pa je naš cilj še naprej širiti glas delavskega razreda, ki ne sme ostati neslišan."

"Nož v hrbet delavskemu razredu"

"Trgovke in trgovci smo že večkrat jasno izrazili našo voljo, javnost pa nas ob tem podpira. Prezrtje vzklikov na pomoč s strani malega človeka iz delavskih vrst je očitno zahvala, ki jo bodo delavke in delavci v trgovinah prejeli za pomembno vlogo ohranjanja nemotenega oskrbovanja celotnega slovenskega prebivalstva v času krize. Najprej je politika spregledala referendum iz leta 2003, nato je trgovkam in trgovcem ponovno obrnila hrbet z izmikanjem odgovornosti pri sprejemu aktualnega Predloga zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o trgovini (ZT-1B). Včerajšnji umik Odloka in ponovno odprtje trgovin ob nedeljah je ponoven nož v hrbet delavskemu razredu. Kljub temu pa se v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije ne bomo umaknili in boj bomo nadaljevali do konca. Danes se borimo za nedelje, jutri se bomo za plače, ki bodo omogočale spoštljivo življenje," je zaključil Rožič.