Izvršni odbor

Upokojenci bodo prešteli vrste: kdo je za in kdo proti Janševi vladi naklonjeni Aleksandri Pivec

G.G./STA
23. 7. 2020, 07.07
Posodobljeno: 23. 7. 2020, 07.16
Deli članek:

V stranki Desus vre. Po negativnih sporočilih nekaterih pokrajinskih odborov bo danes izvršni odbor razpravljal o razmerah v stranki.

STA
Aleksandra Pivec je z izstopo Felixa Srečka Kropeta izgubila še enega podpornika.

Zaradi epidemioloških razmer so v DeSUS najprej sklicali izvršni odbor, v katerem so predstavniki vseh pokrajinskih organizacij. Svet stranke bi lahko sklicali konec poletja, je vodstvo napovedalo po srečanju 9. julija.

Po viharju zaradi dogajanja na seji ljubljanske pokrajinske organizacije je vodstvo tedaj sklenilo, da Pivčevo podpira pri nadaljnjem vodenju stranke in da nadaljujejo z delom v koaliciji.

A nemiri v stranki niso potihnili. V zadnjih tednih so o podpori vodstvu in koaliciji odločale že skoraj vse od desetih pokrajinskih organizacij. Stranka je sporočila o podpori podravskega, koroškega in severnoprimorskega odbora. Portal Necenzurirano.si pa je v sredo navajal, da je vodja pokrajinskega odbora Podravje Srečko Felix Krope izstopil iz stranke in tako je predsednica Aleksandra Pivec izgubila pomembnega zaveznika.

Pivčevi so sicer nezaupnico izrekli v ljubljanskem in celjskem odboru, v pomurskem po zadnjih informacijah zaradi nesoglasij članov do glasovanja sploh ni prišlo.

Upor na terenu

V dolenjski pokrajinski organizaciji pa so, kot je danes na Facebooku navedel novomeški odbor Deszsa, v petek ugotovili, da se v koaliciji njihov program ne izvaja oz. se odlaga in opravičuje z epidemijo. Zato članstvo na terenu zahteva od njih, da takoj zapustijo vladno koalicijo, so dodali. Pričakujejo, da bo čim prej sklicana seja sveta stranke. Sevniški odbor je sicer pred dnevi na Facebooku objavil, da pa podpirajo Pivčevo.

Južnoprimorski pokrajinski odbor, ki ga vodi predsednik sveta Tomaž Gantar, še ni odločal.

Po današnjem izvršnem odboru je pričakovati jasnejšo sliko o podpori Pivčevi. Ta sicer vsebinsko delo vlade ocenjuje kot dobro. Tik pred vrati je ustanovitev urada za demografijo, pričakovati je zakon o dolgotrajni oskrbi in na jesen premik pri pogovorih za demografski sklad.