Čisto kot solza

Kje se lahko pri nas ohladimo v poletnih mesecih

A. K.
18. 7. 2020, 07.52
Posodobljeno: 18. 7. 2020, 10.28
Deli članek:

Letos je verjetno bolj kot kadarkoli prej aktualno vprašanje slovenskih kopališč. Številni Slovenci, ki jim je poletne načrte prekrižal koronavirus, najbolj vroče mesece v letu preživljajo doma, turistični boni pa so razlog več, da se hladimo v slovenskih vodah.

Bobo
Smaragdna reka Soča

Slovenske vode so, kot ugotavljajo na Agenciji Republike Slovenije za okolje (Arso), z vidika kemijskega stanja med boljšimi v Evropi. To velja tako za reke kot za jezera in morje. Arso opravlja merjenja na 48 odsekih kopalnih voda, na katerih se že sicer kopalci zbirajo v večjem številu in ustrezajo zakonsko določenim merilom za določitev naravnih kopalnih voda. Na seznamu teh je 18 naravnih kopališč, ki so urejena in imajo tudi upravljavca ter reševalca iz vode, ostalih 30 pa so kopalna območja, na katerih se izvaja spremljanje kakovosti kopalne vode med poletjem, vendar varovanje pred utopitvami in poškodbami ni urejeno, zato se, kot so nam odgovorili z ministrstva za okolje in prostor, kopanje tam odsvetuje: »Kopanje se priporoča na lokacijah, ki so temu namenjene, saj se ve, kakšna je tam kakovost vode; prav tako so na kopališčih reševalci iz vode in oprema za morebitno pomoč in reševanje. Voda je načeloma javno dobro, a se zagotovo ne kopamo tam, kjer je kopanje prepovedano zaradi druge rabe vode, to so pristanišča, marine, območja v bližini zajezitev hidroelektrarn, blizu industrijskih, komunalnih in drugih izpustov (zaradi lokalno onesnažene vode) oziroma območja, kjer so nevarni vrtinci, močni tokovi, brzice. Pri izbiri teh lokacij moramo biti previdni tako zaradi tveganja utopitve kot zaradi nepoznane ali dvomljive kakovosti vode – na vseh teh območjih se kopamo izključno na lastno odgovornost.«

Kakovost voda lahko preveri vsak

Po zadnjih meritvah, ki jih lahko tudi sami spremljate prek posebnega spletnega portala, so kopalne vode ustrezne na prav vseh merilnih postajah od Kolpe do Soče, vključno z Obalo, kjer so sicer avgusta lani morali izobesiti rdečo zastavo zaradi onesnaženja iz bližnje kanalizacije v Žusterni, zaradi česar je bilo videti peno na morski gladini, ki jo je spremljal vonj po fekalijah. 

Šobčev bajer, Blejsko in Bohinjsko jezero, Krka, Kolpa, Idrijca, Nadiža, Soča in Obala so tako trenutno povsem ustrezni za kopanje in predvsem varni, kar je še pomembnejše ob prisotnosti mlajših otrok, ki so še posebej izpostavljeni nevarnostim utopitve; ta je med otroki od prvega do tretjega leta starosti drugi najpogostejši vzrok smrtnih poškodb.

Kam po ohladitev?

Izpostavljamo nekaj destinacij, kamor se lahko odpravite na naravno kopališče. Za Ljubljančane je še najbližje kopališče na reki Krki v Žužemberku, če pa je voda tam za vas prehladna, svetujemo, da se odpravite nekoliko nižje ob toku, do Straže, kjer se lahko osvežite ob tamkajšnjem jezu. 

Za tiste, ki ne marate hladne vode, je dobra izbira tudi belokranjska reka Kolpa. Ta se do Starega trga ob Kolpi segreje že na prijetnih 20 stopinj, lepo prostrano okolico za družinske izlete pa ponuja kamp Podzemelj nedaleč od Metlike.

Na Gorenjskem se med kopališči ponujata bisera Bled in Bohinj. Na vzhodni strani Blejskega jezera boste morali hiteti s kopanjem, če boste parkirali v bližini vode. Na zahodni strani, blizu kopališč Mala in Velika Zaka, lahko osebni avtomobil parkirate za pet evrov za ves dan. V Bohinju boste pri Fužinarskem zalivu za celodnevno parkirnino odšteli 15 evrov, sicer pa tri evre na uro, vključno s kopališčem Ukanc. Za otroke bolj prijazno okolje je kopališče Šobčev bajer, kjer naravno jezero ponuja veliko zabave za mlade in stare. Dnevna vstopnica za odrasle stane pet evrov, za otroke do 14. leta pa tri evre. Parkirnina? Ta znaša tri evre. Na Severnem Primorskem medtem vabi reka Nadiža; tam boste za ves dan parkiranja odšteli deset evrov, v zameno pa dobili unikatno izkušnjo kopanja. Ne gre seveda brez omembe smaragdne Soče, kjer otrokom največ zabave ponuja adrenalinski park Soča Fun Park v Solkanu.

Mi gremo pa na morje!

Na Obali boste lahko brezplačno parkirali na enem od dveh parkirišč na ankaranskem polotoku, sicer pa vam ugodno parkiranje nudijo v Žusterni na makadamskem parkirnem prostoru, kjer boste odšteli dva evra za ves dan. V preostalih krajih je ponudba naslednja: v Izoli boste pod Belvederjem plačali šest evrov za ves dan parkiranja, več pa boste morali odšteti za obisk Pirana in Portoroža; v piranski garažni hiši oziroma na portoroški obalni cesti celodnevno parkiranje stane 11 oziroma 12 evrov. Pa srečno na poti! A ne veselite se prehitro. Za ta konec tedna je napovedan dež.