Viri iz stranke Desus

Razkrivamo: to je nagrada za ščitenje Aleksandre Pivec

Mihael Korsika
16. 7. 2020, 09.25
Posodobljeno: 16. 7. 2020, 09.30
Deli članek:

Slovenski državni holding naj bi v kratkem imenoval Sašo Geržino za člana nadzornega sveta Slovenskih železnic, ki veljajo za utrdbo SDS. V zameno za poskuse utišanja nezadovoljnega članstva v stranki Desus naj bi mu bilo obljubljeno celo mesto predsednika nadzornega sveta. Letno bi s to funkcijo zaslužil več kot 15.000 evrov.

STA
Predsednica DeSUS Aleksandra Pivec potrebuje lojalne ljudi znotraj stranke. Zvestobo pa je potrebno nagraditi.

STA
Sašo Geržina je veljal za desno roko nekdanjega predsednika Desusa Karla Erjavca.

Eden izmed glavnih akterjev pri poskusu preprečitve seje ljubljanskega pokrajinskega odbora Desusa, ki je minuli teden predsednici stranke Aleksandri Pivec izglasoval nezaupnico, je bil po naših zanesljivih informacijah nekdanji podpredsednik stranke Saša Geržina. To informacijo sta nam potrdila dva vira iz stranke Desus.

Saša Geržina je sicer veljal za desno roko nekdanjega predsednika stranke Karla Erjavca. Pred januarskim volilnim kongresom Desusa, na katerem je nova predsednica stranke postala Aleksandra Pivec, je Geržina zagotavljal, da Erjavcu »ne bo obrnil hrbta«. Morda Erjavcu res ni obrnil hrbta, a je pet mesecev po spremembi vodstva stranke Geržina prevzel glavno vlogo pri ščitenju hrbta Pivčeve in poskusih pri utišanju nezadovoljnih članov stranke.

Čeprav Pivčeva v javnosti nezadovoljstvo članov povezuje izključno z nasprotovanjem sodelovanja v koaliciji, pa ji vedno več članov očita, da se je odmaknila od temeljne usmeritve stranke, od skrbi za položaj upokojencev. Ob tem so zaskrbljeni tudi zaradi vedno večje uslužnosti in podrejenosti Desusa do največje vladne stranke SDS.

Velja spomniti, da je vodja poslanske skupine Desus še pred oblikovanjem koalicije zatrdil, da če bi se pokazala težnja za odpiranje ideoloških tem, v takšni koaliciji Desus ne more sodelovati. SDS je do danes odprl številne ideološke teme, zdaj pa Pivčeva zatrjuje, da če jih bo preveč, Desus ne bo več član koalicije.

Mesto v nadzornem svetu

Po naših zanesljivih informacijah Geržina tega ne počne zaradi altruizma, temveč naj bi mu bilo v zameno za branjenje predsednice Pivčeve obljubljeno mesto predsednika nadzornega sveta Slovenskih železnic, ki že leta predstavljajo utrdbo največje vladne stranke SDS. Člane nadzornega sveta imenuje Slovenski državni holding (SDH), ki naj bi v kratkem za novega člana nadzornega sveta imenoval prav Geržino.

Nadzorni svet trenutno ni popoln. Pred dobrim mesecem dni je namreč po težki bolezni umrl predsednik Bojan Brank, od takrat naprej pa ta organ začasno vodi njegov namestnik Aleksander Nagode. Slednji je SDH pozval, naj nadzorni svet čim prej imenuje novega člana, šele takrat pa bo predlagal glasovanje o novem predsedniku nadzornega sveta Slovenskih železnic.

SDH smo povprašali, kdaj bodo imenovali novega člana nadzornega sveta. "Eno mesto ostaja še nepopolnjeno do nadaljnje odločitve SDH, ki pa je v tem trenutku časovno še ne moremo napovedati," so nam odgovorili. Obljubljeno mesto predsednika nadzornega sveta Slovenskih železnic pa po naših zanesljivih informacijah ni edina motivacija Geržine pri branjenju predsednice Desusa. Saša Geržina naj bi si namreč na vse pretege tudi prizadeval, da bi njegov sin Aleksander Geržina prihodnje leto postal veleposlanik Slovenije v Združenih državah Amerike. Aktualnemu slovenskemu  veleposlaniku Stanislavu Vidoviču se namreč leta 2021 izteče štiriletni mandat.

Po imenovanju nove vlade Janeza Janše je Aleksandra Geržino novopečeni zunanji minister Anže Logar, ki prav tako kot premier prihaja iz SDS, postavil za vodjo službe za strateške komunikacije v njegovem kabinetu. Že njegovo imenovanje za uradnega govorca ministrstva je vsaj nenavadno, glede na to, da so »mediji«, povezani z SDS, Geržino še lani razglašali za del globoke države. »Aleksander Geržina v okviru ministrstva za zunanje zadeve skrbi za implementacijo idej očeta in globoke države na splošno,« so zapisali.

Negospodarno ravnanje

STA
Aleksander Geržina je kot veleposlanik na Dunaju ravnal negospodarno.

Mlajši Geržina je bil sicer v preteklosti že veleposlanik, njegovo službovanje na slovenskem veleposlaništvu na Dunaju med leti 2009 in 2013 pa je zaznamovalo njegovo negospodarno vodenje.

Nadzor zunanjega ministrstva je namreč med drugim pokazal, da si je Geržina v letu in pol izplačal za 4500 evrov potnih stroškov, čeprav je imel v tistem času na voljo službeni avtomobil in voznika. Nadzorniki so ugotovili, da je s tem sicer ravnal negospodarno, vendar ne tudi nezakonito.

Kljub negospodarnemu ravnanju pa ga je vlada Mira Cerarja spomladi leta 2015 potrdila kot kandidata za veleposlanika na Hrvaškem. Zunanje ministrstvo je v času Cerarjeve vlade vodil tedanji predsednik koalicijske stranke Desus Karl Erjavec, medtem je bil Aleksandrov oče, Saša Geržina, podpredsednik stranke. Na koncu je Aleksander Geržina odstopil od kandidature. Kot je pojasnil, se je za ta korak odločil, ker je ocenil, da nima zaupanja celotnega državnega vrha, in zaradi »dolgotrajne diskreditacije«.