Nova tarča Žana Mahniča

»Tokrat sem bil napaden jaz, le čakamo lahko, kdo bo naslednji«

Antun Katalenić
15. 7. 2020, 19.30
Deli članek:

Žan Mahnič, državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade, je v soboto na twitterju usmeril puščico v zobozdravnika in humanitarca Jureta Poglajna.

Osebni arhiv
Poglajen se redno udeležuje petkovih protestov.

Mahniča je zmotila objava, kjer je ob posnetku protesta s Trga republike Poglajen pripisal zgolj #upor. »Zobozdravnik se vsak petek udeležuje bizarnih protivladnih protestov. Idealen prenašalec virusa #covid-19. Kdor je pameten, se bo v velikem loku izognil njegovi ambulanti,« je na družbenem omrežju zapisal mladi SDS-ovec.

Poskus vplivanja na poslovno življenje

Poglajna čudi dejstvo, da se na diskreditacijo člana zdravniške zbornice ta (še) ni odzvala. Po našem pozivu pa so dejali, da z zapisom Mahniča še niso bili seznanjeni. 

Odziv na Mahničev napad je Poglajen podal v pisnem odgovoru našemu uredništvu: »Zapis vidim kot zavržen, zlonameren poskus vplivanja na poslovno življenje posameznika, za katerega se kar nekaj členov najde tudi v kazenskem zakoniku. Ta zapis je namenjen meni osebno, kot tudi zobozdravstveni ordinaciji, v kateri sem zaposlen.« Glede sekretarjevih špekulacij o morebitnem prenosu okužb v svoji ordinaciji pa je zapisal, da do zdaj ni nihče od zaposlenih zbolel za covidom-19, prav tako pa se na delovnem mestu držijo priporočil stroke, kako zaščititi sebe in paciente.

Jure Poglajen vodi brežiško ordinacijo Nikolić-Poglajen, v širši javnosti pa je postal znan v času migrantske krize, ko je z neumornim humanitarnim delom pomagal migrantom. Bil je tudi eden od pobudnikov akcije, v kateri smo Slovenci takrat zbrali 10 ton pomoči za migrante in begunce, ujete na grških otokih. Poglajen se je prav tako osebno udeležil že več ekspedicij v begunska taborišča v Grčiji, kjer je brez plačila in povsem na lastne stroške nudil zdravstvene usluge. Predvsem zaradi svojih humanitarnih prizadevanj je v preteklosti že bil izpostavljen v medijih, ki so blizu Slovenski demokratski stranki, pri čemer so vedno znova izpostavili dejstvo, da je Poglajnov oče zdaj že upokojeni novinar Dnevnika Jože Poglajen, njegova sestra Nika pa je bila sekretarka v vladi Marjana Šarca, zdaj pa vodi Programski odbor LMŠ za kulturo.

Osebni arhiv
Poglajen vodi brežiško ordinacijo Nikolić-Poglajen.

Ni bilo prvič

Poglajen je v zapisu vendarle poudaril, da se je tudi več podpornikov največje vladne stranke, ki se sicer politično z njim ne strinjajo, zapisalo, da je Mahničev tvit nedostojen. Nadalje je Poglajen dodal, da so se takšni napadi v preteklosti že dogajali. »Pred nekaj meseci so recimo na podoben način želeli diskreditirati lastnika optike Della Spina v Ljubljani, da ne naštevam posameznih kulturnikov in tako dalje.« Lastnik omenjene optike je Marin Medak, ki nam je v telefonskem intervjuju dejal, da je iz svoje bitke prišel kot zmagovalec, saj naj bi mu celo narasla prodaja potem, ko se je nanj spravila SDS-ova twitter konjenica. Medak se je znašel na tnalu podpornikov aktualne vlade potem, ko je objavil sliko iz protestnega veslanja po Ljubljanici v času ob sprejemanju nove okoljske zakonodaje, še isti dan pa se je udeležil kolesarskega protesta, na kar se je odzval SDS-ov Mahnič s slabo šalo. Sledil je retvit Janše in nato plaz napadov »vojščakov«, kot jih je sam poimenoval Medak.

Podpora Poglajnu

Medak je za konec poudaril, da se moramo zavedati, da imamo pri vseh teh napadih opravka z glasno manjšino, na twitterju pa je tudi sam izrazil podporo Poglajnu, rekoč: »Mi smo prodali za približno 5000 evrov več zaradi brezplačne reklame. Veliko pomeni, da se podpiramo tudi 'offline'. Če lahko, si pojdimo popravit zobe k Juretu Poglajnu.«

Slednji je zapisal, da sam ni bil nikoli nasprotnik desnice, a je hkrati izrazil prepričanje, da je to, kar imamo trenutno na oblasti, skrajna desnica. »Tokrat sem bil napaden jaz in ordinacija, v kateri sem zaposlen, le čakamo lahko, kdo bo naslednji. Ob tem me čudi in tudi žalosti dejstvo, da se na to diskreditacijo člana zdravniške zbornice ta (še) ni odzvala.« Na naše poizvedovanje so z zbornice sporočili zgolj, da se na zapis Mahniča do zdaj niso odzvali, saj naj z njim ne bi bili seznanjeni.