SPRENEVEDANJE

Je Aleš Hojs odstopno izjavo sploh poslal premierju?

Mihael Korsika
10. 7. 2020, 19.30
Posodobljeno: 10. 7. 2020, 19.40
Deli članek:

»Minister Aleš Hojs sporoča, da je odstopno izjavo javno objavil 30. junija,« so na naše vprašanje, kdaj je Hojs odstopno izjavo posredoval predsedniku vlade, odgovorili na ministrstvu za notranje zadeve. Iz tega bi lahko sklepali, da Hojs dejansko ni odstopil. Infomacijo smo zdaj zahtevali na podlagi zakona o dostopu do informacij javnega značaja, medtem pa se v koalicijski Novi Sloveniji neuradno sprašujejo, ali gre Hojsu sploh verjeti.

STA
Notranji minister ne odgovarja na vprašanje, kdaj je o odstopu obvestil premierja

Da bi končali ugibanja glede sedemdnevnega poslovniškega roka, v katerem mora predsednik vlade o odstopu posameznega ministra obvestiti državni zbor, smo na ministrstvo za notranje zadeve poslali naslednje vprašanje: »Kdaj je notranji minister posredoval odstopno izjavo predsedniku vlade (datum)?«

Dobre dve uri kasneje so nam iz službe za odnose z javnostmi na notranjem ministrstvu poslali odziv, ki pa ni bil odgovor na naše vprašanje. »Spoštovani, minister Aleš Hojs sporoča, da je odstopno izjavo javno objavil 30. junija 2020,« so sporočili.

Iz »odgovora« bi lahko sklepali, da ima minister Hojs težave z osnovnim razumevanjem maternega jezika. Ker pa je član najbolj »domoljubne« slovenske parlamentarne stranke, je to malo verjetno.

Tako obstaja večja verjetnost, da Hojs skupaj s premierjem Janezom Janšo brije norce iz državljanov, večjega dela opozicije, ki je proti Hojsu vložila interpelacijo zaradi umika prepovedi koncerta kontroverznega hrvaškega poveličevalca ustaštva Marka Perkovića - Thompsona, in državnega zbora, ki je Hojsa potrdil kot notranjega ministra.

Na ministrstvo smo zato posredovali uradno zahtevo za posredovanje odgovora na naše vprašanje v skladu z zakonom o dostopu do informacij javnega značaja.

Hojs je sicer v sredo na vprašanje, ali si je Janša glede njegovega odstopa premislil, odgovoril: »Ne vem, o tem z njim nisem govoril.« Trditev, da se s premierjem, ki je tudi njegov strankarski šef, na to temo ni pogovarjal, sodi v domeno pravljičnega sveta.

Ali gre Alešu Hojsu sploh verjeti?

»Predsednika vlade ⁦@JJansaSDS⁩ sem obvestil, da sem danes zjutraj prejel in sprejel odstop generalnega direktorja ⁦@policija_si, ter mu podal svojo odstopno izjavo. Delo na ministrstvu bom korektno in pošteno opravljal do seznanitve državnega zbora z mojim odstopom,« je 30. junija na twitterju zapisal notranji minister Aleš Hojs. 

Informacij o tem, kdaj je Hojs, če sploh, poslal svojo odstopno izjavo Janši, očitno nimajo niti v koalicijskih partnericah, ki smo jih zaprosili za komentar. V Novi Sloveniji manevrov okoli domnevnega odstopa Hojsa uradno niso želeli komentirati, viri blizu vrha stranke pa se sprašujejo, ali ni šlo morda za manever zavajanja, saj je Hojs odstopil na dan, ko so po državi potekale hišne preiskave glede domnevnih nepravilnosti pri nabavi zaščitne opreme, za kratek čas je bil pridržan tudi predsednik SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Neuradno pa v NSi ocenjujejo, da je poglavitno vprašanje, ali naj bi Alešu Hojsu sploh verjeli. Naj spomnimo, da je leta 2016 kot član stranke NSi postal član enega izmed strokovnih odborov SDS, in ker se kljub pozivu tedanje predsednice NSiLjudmile Novak ni odločil za izstop iz te stranke, ga je izključila iz svojih vrst.

V koalicijskem Desusu pa so pričakovali, da bo Hojs dejansko odstopil. »Če je nekdo dal pred kamero izjavo, da bo odstopil, sem tudi jaz pričakoval, da se bo to zgodilo. In če je bilo rečeno, da je predsednik vlade ta odstop sprejel, potem je jasno, da bo minister odstopil. Zdaj, ali je to neka igra oziroma kaj to pomeni, bi pa zelo težko komentiral, saj nimam informacij,« je dogajanje komentiral vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša. Ob tem je dejal, da takšnega odstopa v svoji dolgoletni karieri še ni doživel.

V Stranki modernega centra prav tako niso želeli odgovoriti na naša vprašanja, ali jih je predsednik vlade uradno obvestil, da je notranji minister odstopil. »Vprašanja, ki ste nam jih posredovali, morate nasloviti na nekoga drugega, ministra Hojsa oziroma predsednika vlade,« so nam odgovorili. 

Hojs huje kršil zakon?

Če se bo izkazalo, da sta Janša in Hojs zavajala javnost in bo Aleš Hojs še naprej opravljal delo notranjega ministra, bo obravnava interpelacije prišla na poslanske klopi šele jeseni.

V tem primeru Hojsa čaka še nekaj neprijetnih vprašanj. V času protestov je namreč obiskoval prostore Operativno-komunikacijskega centra policije na Prešernovi cesti v Ljubljani. Po informacijah portala Necenzurirano naj bi Hojs v štabu poskušal v določenem delu usmerjati delo policije med protesti. V tem primeru bi šlo za hujšo kršitev zakona o organiziranosti in delu v policiji, ki strogo prepoveduje vmešavanje ministrov v policijsko operativo, kar je za omenjeni portal potrdil predavatelj na Fakulteti za varnostne vede Univerze v Mariboru Branko Lobnikar.