Opremljenost pri pohodnikih

VIDEO: S supergami do Triglavskih jezer? Težko jim je razložiti

G.G.
15. 6. 2020, 10.43
Posodobljeno: 15. 6. 2020, 14.21
Deli članek:

Sobota je bila idealna za pohajkovanje po hribih in gorah. Nekaterim nezgodam se je možno izogniti, nekaterim pač ne.

Profimedia
Primer neprimerna obutve za v gore.

Že v petek je ekipa za helikoptersko posredovanje posredovala trikrat, ko je trem planinkam zdrsnilo in so si poškodovale noge.

V soboto izpostavimo padec otroka, ki je padel med fotografiranjem na Zadnjem Voglu. Stopil je preveč nazaj, izgubil ravnotežje in padel. Na srečo z manjše višine. Nad Vršičem pa so kranjskogorski gorski reševalci pomagali planincu, ki je zašel s poti med vračanjem s Prisojnika. Med iskanjem prave poti mu je zdrsnilo in si je pri nekajmetrskem padcu v globino poškodoval nogo, so sporočili s PU Kranj.

V soboto pa so policisti gorske policijske enote skupaj z nadzorniki Triglavskega narodnega parka v planinskih postojankah preverjali opremljenosti pri pohodnikih. Na območju Triglavskih jezer so bili planinci »pretežno slabo opremljeni«. Večina jih je menila, da so vsaj do Koče pri Triglavskih jezerih »še kar ustrezno« opremljeni, hoditi pa menda že znajo. »Takim je težko razložiti, da se nahajajo v gorah, in da superge niso primerna obutev, saj hitreje pride do zdrsa in najmanj do poškodb  gležnjev, ker noga ni stabilna,« jih podučuje predstavnik za stike z javnostmi na PU Kranj Bojan Kos. Bolje opremljeni pa so bili planinci, ki so jih policisti gorske enote kontrolirali na Storžiču.