istanbul

Evropa je dobila novo največje letališče

B.K.
15. 6. 2020, 10.44
Posodobljeno: 15. 6. 2020, 10.44
Deli članek:

Turško letališče v Istanbulu je po maksimalnem možnem številu vzletov in pristankov letal v eni uri prehitelo pariško letališče Charles de Gaulle.

Profimedia
Letališče v Istanbulu.

V nedeljo popoldan so z letališča v Istanbulu simultano vzletela tri letala. S tem so otvorila novo pisto, zaradi katere je to turško letališče postalo novo največje evropsko letališče, poroča ameriška revija Forbes.

Z istanbulskega letaliča lahko po novem v eni uri pristane in vzleti skupno več kot 120 letal. Prejšnji evropski rekorder, letališče Charles de Gaulle v Franciji, lahko v eni uri obdela do 120 letal. Na tretjem mestu je s 112 leti nizozemsko letališče Schiphol v Amsterdamu.

Kapaciteta vzletov in pristankov sicer ni neposredno povezana s številom potnikov, ki se lahko v dnevu obrnejo na letališču. Po tem kriteriju je največje še vedno londonsko letališče Heathrow, ki sicer zmore v uri sprejeti in odpraviti ‘le’ 88 letal, a lahko sprejme več večjih zrakoplovov od konkurentov, prav tako pa lahko hitreje obdela večje število potnikov.

Novo letališče v Istanbulu je svoja vrata odprlo leta 2018, letno pa sprejme okoli 90 milijonov potnikov. Do leta 2028 naj bi se ta številka povečala na 200 milijonov, kar bi ga napravilo za največje letališče na svetu.