PODRAŽITEV

Starejši, invalidi in trajno bolni bodo za oskrbo plačevali še več

Karmen Grnjak / Štajerski tednik
11. 6. 2020, 06.54
Deli članek:

Ena izmed pristojnosti občin je zagotavljanje mreže javne službe za izvajanje socialnovarstvenih storitev. Sem spada tudi pomoč na domu, ki pa se v številnih občinah v tem času draži.

Dreamstime
Uporabniki storitev socialne pomoči na domu imajo po navadi izjemno nizke prejemke, tako še bolj pazijo na vsak cent.

Do pomoči na domu so upravičeni posamezniki, ki štejejo 65 let in več, trajno bolni in invalidi. V sklopu pomoči posamezniki koristijo pomoč tako pri najosnovnejših opravilih kakor tudi pri negi. Koristijo pa lahko do 20 ur pomoči na teden. Storitev je opredeljena kot javna služba, ki jo občine zagotavljajo v sodelovanju z različnimi ponudniki.

Nekatere občine podražitev blažijo z višjimi subvencijami, druge ne

Dvig minimalne plače naj bi bil ključni razlog za podražitve, trdijo tako v mariborskem Centru kot na CSD Ptuj. Poleg tega sta na spremembo cene vplivala tudi višanje plačnih razredov oskrbovalk ter dvig materialnih stroškov.

Zaradi povečevanja vseh stroškov je bil Center za socialno delo (CSD) Spodnje Podravje v zadnjem času primoran znova povišati tako imenovano ekonomsko ceno storitve. Predlagana urna postavka za pomoč na domu ob delavnikih po novem znaša 19,82 evra. Občine so pri tem dolžne zagotavljati sofinanciranje vsaj v višini 50 odstotkov (ali več). Razlike v ceni pa bodo najbolj udarile po žepu uporabnike pomoči na domu, kjer občine sofinancirajo storitev v najnižji možni meri. Občinski sveti v Cirkulanah, Zavrču, Gorišnici in v Kidričevem so že odločili, da bo delež sofinanciranja natanko 50 odstotkov, podražitev za uporabnika pa bo znašala dodatnega 0,68 evra na uro pomoči na domu ob delovnih dneh. Če bo uporabnik pomoči koristil v največji možni meri, torej 20 ur na teden, kar pomeni približno 80 ur na mesec, bo za storitev plačal 54,4 evra več kot poprej. Na drugi strani pa so se v MO Ptuj, na Destrniku in v Podlehniku odločili, da bodo občanom izdatneje pomagali s subvencijami. Subvencije so povišali za približno 2 odstotka, zato bodo v teh občinah porabniki podražitev manj občutili oziroma je sploh ne bo.

V Majšperku z izbiro zasebnega koncesionarja do nižje cene oskrbe

V občini Sveti Andraž pa bodo uporabniki plačali celo manj kot pred dvigom ekonomske cene, saj bo občina iz proračuna zagotavljala 10 odstotkov več sofinanciranja kot poprej.V občini Podlehnik so prav tako sklenili, da del bremena podražitve prevzamejo nase; tako po novem subvencionirajo uro pomoči v višini 62 odstotkov.Medtem pa so v občini Majšperk raje izbrali drugega, cenejšega koncesionarja: podjetje Demo. Občina bo ekonomsko ceno, ki znaša od 15,10 (ob delavnikih) do 19,63 evra (ob praznikih) subvencionirala v višini 68,71 odstotka. Cena ure, ki jo mora plačati uporabnik, tako znaša ob delovnikih 4,72 evra na uro, ob nedeljah 5,9 evra ter ob praznikih 6,14 evra na uro.

Nižjo ceno oskrbe kot v Majšperku plačujejo uporabniki v Juršincih, kjer občina to storitev subvencionira skoraj 80-odstotno, podobno je tudi v Markovcih, Hajdini in Trnovski vasi.

»Center dela z dobičkom, kar je nedopustno, zdaj pa še draži storitev!«

Javno službo pomoči na domu v občini Starše pa izvaja Center za pomoč na domu Maribor. Po pričakovanjih Centra bo v letu 2020 storitev potrebovalo 32 občanov, izvajale pa naj bi jo tri socialne oskrbovalke, ki bodo skupaj v mesečnem obdobju predvidoma izvedle 315 ur socialne oskrbe. Tudi v Staršah pa so svetniki predse dobili predlog nove cene. Urna postavka ekonomske cene za delo ob delavnikih znaša kar 21,48 evra, občina pa bo nosila breme v višini 75 odstotkov. Uporabniki bodo tako plačali 5,31 evra za uro socialne pomoči na domu. Predlog za dvig cen je vznemiril podžupana občine Starše Marjana Maleka. »Jaz te podražitve ne podpiram. Če pogledamo poslovanje organizacije v letu 2019, ugotovimo, da so poslovali s profitom. Ker so neprofitna organizacija, predlagam, da ponudnik preuči, kje lahko uporabi sredstva, ki so ostala in jih prerazporedi na način, da bo dvig cene nižji,« je bil jasen Malek. V Staršah so svetniki naposled predlog potrdili z desetimi glasovi.