Sprti strani

Erdogan in Putin zaskrbljena zaradi spopadov v Libiji

L.K./STA
10. 6. 2020, 21.47
Deli članek:

Turški in ruski predsednik Recep Tayyip Erdogan in Vladimir Putin sta se danes po telefonu pogovarjala o razmerah v Libiji in Siriji ter boju proti covidu-19.

Profimedia
Recep Tayyip Erdogan in Vladimir Putin

Putin je znova pozval k takojšnji prekinitvi ognja v Libiji in obnovitvi dialoga med sprtima stranema za končanje vojne.

Predsednika sta govorila tudi o razmerah v Idlibu na severu Sirije. Izpostavila sta potrebo po udejanjanju rusko-turških marčnih dogovorov o vzpostavitvi varnostnega območja in prekinitvi ognja v provinci Idlib.

Predsednika sta se po navedbah Kremlja spomnila tudi stoletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov med državama 3. junija 1920. Zavzela sta se za nadaljnjo krepitev odnosov med državama na področjih trgovine, gospodarstva, kulture ter humanitarnih zadev po odpravi omejitev zaradi pandemije novega koronavirusa.

O razmerah v Libiji se je sicer Erdogan v ponedeljek pogovarjal že z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom, Putin pa v torek z nemško kanclerko Angelo Merkel.

Rusija je v konfliktu v Libiji na severu Afrike na strani uporniškega generala Kalifa Haftarja. Tega podpirajo tudi Združenih arabski emirati in Egipt. Turčija pa podpira mednarodno priznano libijsko vlado pod vodstvom Fajeza al Saradža.

Egiptovski predsednik Abdel Fatah al Sisi je v soboto obelodanil novo pobudo za prekinitev spopadov, ki jo je Haftar podprl. Saradževa vlada jo je zavrnila.