Padec povpraševanja

Revoz ukinja več kot 400 delovnih mest in nočno izmeno

J.P./STA
19. 5. 2020, 20.47
Posodobljeno: 19. 5. 2020, 20.54
Deli članek:

Uporabili bodo t. i. mehke ukrepe, med drugim odpovedi agencijskih delavcev in predčasno upokojevanje.

STA
Revoz je zaradi epidemije novega koronavirusa sredi marca za šest tednov ustavil proizvodnjo.

Avtomobilski proizvajalec Revoz, ki je v lasti francoskega Renaulta, bo zaradi padca povpraševanja kot posledice epidemije koronavirusa ukinil nočno izmeno, zaradi česar bodo prekinili sodelovanje z nekaj več kot 400 delavci. 

Kot so pojasnili, so "zaradi negotovih razmer na svetovnem avtomobilskem trgu, ki so posledica epidemije covida-19, in doslej zbranih informacij o upadu naročil na globalni ravni" sprejeli dokončno odločitev, da polovične nočne izmene v Revozu ne bodo zagnali. Revoz bo tako nadaljeval s proizvodnjo v dveh izmenah, ki pa bosta delali v polnem obsegu.

Revoz je namreč zaradi epidemije novega koronavirusa sredi marca za šest tednov ustavil proizvodnjo. V dveh izmenah so v Novem mestu ponovno začeli delati v začetku maja, za 12. maj pa napovedali še zagon polovične nočne izmene, vendar pa do tega ni prišlo.

Mehki ukrepi

Prilagajanje števila zaposlenih bo potekalo v skladu z dogovorom s socialnimi partnerji in s pomočjo t. i. mehkih ukrepov, kot so prostovoljni odhodi, odpoved naročil agencijam za posredovanje delavcev, poleg tega ne bodo podaljševali pogodb o zaposlitvi, delavcem bodo ponudili tudi predčasno upokojevanje.

V sodelovanju z agencijami in zavodom za zaposlovanje bodo v Revozu, ki ima okrog 3200 zaposlenih, za vse sodelavce, ki bodo prekinili z delom v podjetju, organizirali posvetovalna srečanja, so še dodali v Revozu.