odklop vode

Kemisu zavrnili tri pritožbe

Mi.K.
19. 5. 2020, 20.50
Deli članek:

Ministrstvo za okolje in prostor je zavrnilo tri pritožbe podjetja Kemis na odločbe gradbenega inšpektorata glede odklopa vode in elektrike za podzemni rezervoar ter prenehanja uporabe prizidka glavne stavbe.

STA
Požar v Kemisu leta 2017 je povzročil precejšnjo okoljsko škodo.

Gradbena inšpekcija je oktobra presodila, da je Kemisov podzemni rezervoar za požarno vodo, ki je bil zgrajen kot del novega protipožarnega sistema po požaru leta 2017, nelegalen objekt. Okoljski inšpektorat je zato ukazal odklop vode in elektrike zanj.
V začetku leta so inšpektorji še presodili, da je glavna stavba centra za predelavo odpadkov črna gradnja, prizidek k njej pa nima uporabnega dovoljenja.

Kemis se je na odločitve pritožil, ob tem je predlagal odložitev izvršbe glede odklopa vode in elektrike. Ministrstvo za okolje je kot drugostopenjski organ pritožbi glede odklopa in prenehanja uporabe prizidka zavrnilo.

Delno odločbo, s katero je bila Kemisu odrejena ustavitev gradnje glavne stavbe centra za predelavo odpadkov, zgrajenega po požaru, pa je ministrstvo odpravilo in vrnilo gradbenemu inšpektoratu v ponovno odločanje.

Kot so pojasnili, je dejansko stanje vseh konkretno izvedenih gradbenih del še vedno neugotovljeno, od pravilnega in popolno ugotovljenega dejanskega stanja izvedenih gradbenih del sta odvisni tudi pravilnost in zakonitost izrečene sankcije. Gradbeni inšpektor bo moral namreč v primeru, da bo v dopolnitvi ugotovljenega postopka presodil, da je glavna stavba obstoječi objekt, na katerem so se izvedla le rekonstrukcijska dela, naložiti Kemisu odstranitev natanko in zgolj teh del kot nezakonito izvedenih gradbenih del.

Če pa bo inšpektor zavzel stališče, da gre za novogradnjo, saj je bila po požaru preveč uničena, da bi lahko govorili o obstoječem objektu, pa bo naložil odstranitev objekta v celoti.

Rekonstrukcija in nova gradnja objekta se lahko začneta le na podlagi pravnomočnega gradbenega dovoljenja, je odločilo ministrstvo.

Čakanje na upravno sodišče

O pravnomočnosti odločitve v odločbi glede rezervoarja trenutno odloča upravno sodišče. Slednje je sicer že zavrnilo predlog Kemisa za izdajo začasne odredbe, po kateri bi se odreditev vseh ukrepov v zvezi z rezervoarjem odložila, dokler ne bo sodba upravnega sodišča v primeru tožbe Kemisa proti odločbi okoljskega inšpektorata, da je objekt nelegalna gradnja, pravnomočna.
O izdajo uporabnega dovoljenja za prizidek odloča vrhniška upravna enota, kjer pa odločitve še niso sprejeli. Do začetka prejšnjega tedna prav tako še niso prejeli odločbe ministrstva glede pritožbe Kemisa na odločitev upravne enote, da se zavrže zahteva za izdajo gradbenega dovoljenja za rezervoar.