Čistka

Koga vse je odnesel Janšev kadrovski cunami?

Ž.K.
11. 5. 2020, 20.24
Deli članek:

Jasno je, da vsaka vlada na ključne položaje nastavi ljudi, ki jim zaupa. Glede na to, da smo sredi epidemije, smo očitno zmotno pričakovali, da menjave ne bodo v prvem planu. Kdo se je znašel na prepihu?

STA
Čeprav so bile kadrovske menjave pričakovane, tako hiter in temeljit Janez Janša ni bil še nikdar.

Vlada Janeza Janše nas je, še preden je dejansko prevzela oblast, že prepričevala, da ni čas za delitve naroda, da je treba stopiti skupaj in se posvetiti boju proti zahrbtnemu virusu. Tej neizprosni borbi naj bi se posvetili 24 ur na dan. A kljub izjemno zahtevni nalogi si je nova oblast vzela dovolj časa vsaj še za dve stvari: obračunavanje prek družbenih omrežij in kadrovske menjave, predvsem na vrhu represivnega aparata naše države. Poglejmo, kdo vse se je moral posloviti in kdo so novi izbranci prvega med nami.

Generalna direktorica policije

Od položaja generalne direktorice policije se je morala že po ustanovni seji vlade posloviti Tatjana Bobnar. Da se njen čas izteka, ji je zelo samozavestno zabrusil takrat še poslanec SDS, mladi Žan Mahnič, ko se je s kolegi iz parlamentarne komisije za nadzor obveščevalnih služb odpravil na sedež policije. Nadomestil jo je Anton Travner.

Direktor Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU)

Novi prvi mož policije Anton Travner je s položaja razrešil direktorja NPU Darka Muženiča, uradno ker naj bi v času vodenja urada za preprečevanje pranja denarja slabo opravil delo pri zgodbi z domnevnim pranjem iranskega denarja v NLB. Muženiča so podprli številni zaposleni na NPU, vladi tudi očitajo, da je razrešitev izvedla v nasprotju z zakonskimi pooblastili. Zamenjal ga je nekdanji podpresednik KPK Igor Lamberger.

Direktor uprave kriminalistične policije

Boštjan Lindav je bil operativno pristojen za preiskavo financiranja SDS in je stal ob direktorici policije Tatjani Bobnar, ko je zavrnila nadzor parlamentarne komisije, ki jo je vodil Žan Mahnič. Postal naj bi svetovalec vodstva policije za migracije. Nadomestil ga je Branko Japelj, ki je kriminaliste vodil že med letoma 2015 in 2018.

Načelnica generalštaba Slovenske vojske

Tako kot Tatjano Bobnar je tudi Alenko Ermenc vlada razrešila že na ustanovni seji. Bila je prva ženska na čelu Slovenske vojske. Janez Janša si je na njenem položaju želel Bojana Pograjca, a je očitno obrambni minister njegovo namero zavrnil. Novi načelnik generaštaba je zdaj Robert Glavaš, Bojan Pograjc pa je postal državni sekretar, odgovoren za vojaške, obrambne in zunanje zadeve.

Direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova)

Na Rajka Kozmelja so v času vlade Marjana Šarca iz vrst SDS leteli očitki, da je zaposloval po navodilih Šarca, da so mu uhajale informacije in da deluje po navodilih Damirja Črnčeca. Zato je bilo pričakovati, da bo eden prvih funkcionarjev, ki se bo moral posloviti. Odstopil je kar sam, 17. marca, le nekaj dni po prisegi nove vlade. Zamenjal ga je odvetnik iz kroga novega predsednika vlade, Janez Stušek.

Direktorica urada za preprečevanje pranja denarja

Branka Glojnarič je urad vodila vsega nekaj mesecev, potem ko je konec lanskega leta na položaju direktorja zamenjala Darka Muženiča. Tako bi težko pričakovali, da nova vlada do nje goji kakšne večje zamere. Dejstvo pa je, da urad preiskuje financiranje medijev blizu stranke SDS, zaradi česar je imenovanje Ivana Kopina, člana stranke SDS na čelo te ustanove precej pomenljivo. Glojnaričeva ostaja na uradu kot pomočnica direktorja.

Direktor zavoda za blagovne rezerve

Direktor zavoda za blagovne rezerve Anton Zakrajšek se je po tem, ko je najprej zbolel za covidom-19, moral še posloviti s svojega položaja. Kaj je botrovalo njegovi zamenjavi, najbrž ni treba posebej opisovati. Ali je zgolj grešni kozel v vojni za oblast ali pa so bile v njegovem delu res večje napake, najbrž ne bomo nikoli izvedeli. Na njegov položaj je vlada imenovala Tomija Rumpfa.

Glavni inšpektor Inšpektorata RS za okolje in prostor

Nekoč eden najbolj vidnih članov stranke SMC in nekdanji poslanec Dragan Matić očitno znotraj stranke nima več dovolj vplivnih prijateljev. Got glavni okoljski inšpektor je zdržal le nekaj mesecev. Nadomestil ga bo Franc Rančigaj, ki je pred tem že vodil inšpektorat za delo.