Epidemija v Sloveniji

Med ukrepom in učinki skoraj dvotedenski zamik, kaj prinaša sprostitev še ne vemo

B.K.
8. 5. 2020, 11.44
Posodobljeno: 8. 5. 2020, 11.55
Deli članek:

Od 11 do 13 dni traja, da se pokažejo učinki ukrepov, pa tudi sprostitev.

STA
Bojana Beović pravi, da bo tudi v primeru skupinskih športov sproščanje ukrepov šlo skozi faze: najprej posamični trening, kasneje s skupinskimi treningi in končno tudi tekmovanja. Najbolj so vprašljiva tekmovanja z velikim številom gledalcev.

Med uveljavitvijo ukrepa in učinkom tega istega ukrepa obstaja zamik, je na današnji novinarski konferenci dejala vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beovič. Ta zamik traja med 11 in 13 dni. Zato je nizko število okuženih, ki ga beležimo v teh dneh, po njenem mnenju še vedno posledica ukrepov, ki jih vlada zdaj postopoma sprošča. To sproščanje bo zdaj odvisno od obnašanja državljank in državljanov in posledično od rasti ali padca okužb. "Trenutno smo v testnem obodbju, v katerem moramo pokazati, da za ustavljanje prenosa ne potrebujemo prisile države," je dejala Beovič.

Glede na izsledke nedavne raziskave, je za boleznijo covid-19 v Sloveniji zbolelo več kot 60.000 ljudi, "zato lahko računamo na skrite žepe, ki se lahko zaradi več stikov aktivirajo."

O metodologiji pristopa do epidemije že od začetka svetuje Evropski center za preprečevanje bolezni (ECDC), nanj so se obrnili tudi slovenski zdravniki, saj je pri nas epidemiologov malo. Prav ECDC je odsvetoval pristop, po katerem bi evropske družbe šle v kontrolirano prekuženost populacije. Še danes namreč ni znano, ali prebolela bolezen res nudi zaščito. "Zato prekuževanje morda sploh ni učinkovit ukrep," je še dejala Beovičeva, ki pravi, da Evropska komisija opozarja na postopnost odpravljanja ukrepov, zaščito ranljivih skupin in sodelovanje držav članic pri odpravljanju ukrepov, še zlasti pri odpiranju meja, ki naj bo v začetku omejeno na območja z majhnim tveganjem.