Iran jih več ne zanima

ZDA iz Saudove Arabije umikajo protiraketne sisteme in vojake

B.K.
8. 5. 2020, 11.04
Posodobljeno: 8. 5. 2020, 11.18
Deli članek:

Odtsranitev sistema Patriot in zmanjšanje ameriške prisotnosti pomeni konec kopičenja vojske in opreme za boj proti Iranu.

Profimedia
Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Združene države Amerike bodo iz Saudove Arabije umaknile dve bateriji protiraketnega sistema Patriot, ki so ju tja namestile lani, po napadu na skladišča nafte v državi, za katere Washington krivi Iran. ZDA bodo dve bateriji Patriot umaknili tudi iz druge, neimenovane lokacije na Bližnjem vzhodu, poroča ameriški časnik The Wall Street Journal.

Iz Saudove Arabije bodo umaknili tudi več deset vojakov, regijo pa sta že zapustili dve eskadrilji ameriških vojaških lovcev, Pentagon ob tem razmišlja tudi o zmanjšanju prisotnosti svojega ladjevja v Perzijskem zalivu, poroča ameriška revija Forbes.

Reuters
Raketni obrambni sistem Patriot, nameščen v Turčiji.

ZDA so bile v Saudovi Arabiji vojaško prisotne predvsem z namenom odvračanja potencialne iranske agresije. Sveže spremembe pa so posledica tega, da Iran ni več “neposredna grožnja ameriškim strateškim interesom,” so sporočili iz Pentagona. A ameriško nasprotovanje iranskemu režimu se ni spremenilo, kar je pred kratkim poudaril tudi ameriški zunanji minister Mike Pompeo.

Kaj se je torej spremenilo? Ameriški interes po varovanju tujih proizvajalcev nafte, ugotavljajo pri Forbesu. Trenutne zgodovinsko nizke cene nafte ne zagotavljajo preživetja ameriških proizvajalecev črnega zlata. Zato Washingotnu ni v interesu, da tvega izgubo vojakov in opreme za preprečitev morebitnega spopada in s tem skoka v ceni nafte. Ob tem bi to bilo lahko razumeti tudi kot opozorilo ameriškega predsednika Donalda Trumpa arabskim zaveznikom, da ZDA ne bodo tolerirale gospodarskih aktivnosti, ki nižajo ceno tega energenta. Padec cen se je namreč zgodil po tem, ko sta Rusija in Saudova Arabija prenehali s planiranimi rezi v produkcijo. Saudi so po propadlih pogovorih z Rusijo trg preplavili s sodčki surove nafte in tako še dodatno znižali ceno, ki je bila že tako nizka zaradi globalne ustavitve potniškega in tovornega prometa.