ZAPRAVLJENA PRILOŽNOST

»Kot škorpijon iz basni o žabi in škorpijonu«

Luka Tetičkovič
6. 5. 2020, 20.05
Deli članek:

Premier Janša vlade ne bi mogel nastopiti v boljšem trenutku. Zoper covid-19 se bojuje razmeroma uspešno, vendar to počne v senci svojih protidemokratičnih in protievropskih vzgibov.

STA
Janša ne skriva svoje podpore madžarskemu premierju Orbanu.

Slovenski premier Janez Janša z napadi na medije in migrante nadaljuje v gazi madžarskega premierja Viktorja Orbana, bi lahko prosto po Prešernu prevedli naslov britanskega časnika Guardian.

Takoj po prevzemu predsedstva vlade je Janez Janša kritične novinarje oklical za prostitute in pozval k odstopu generalnega direktorja Svetovne zdravstvene organizacije (SZO), piše Guardian. »Podobno kot Orban je dober v tem, da preusmerja pozornost od zlorabe javnih sredstev s protimigransko in protibruseljsko retoriko,« je za časnik ocenil Florian Bieber, strokovnjak za balkanska vprašanja pri Univerzi v Gradcu.

Kaj je orbanizacija?

»Orbanizacija je ustvarjanje novih sovražnikov in usmerjanje družbe v skladu z vojaškim načinom dela. Orban vedno govori v vojaških pojmih, nekoč denimo vojna proti madžarskim sovražnikom, danes vojna zoper covid-19,« razloži Andras Desi, neodvisni madžarski novinar.

»Gre za militarizacijo političnega besedišča. Sovražnik je Soros, Evropska unija ali liberalci,« doda Desi, ki orbanizacijo Slovenije vidi predvsem v poskusu prevzema medijskega prostora.

Slovenija se je vedno prištevala v osrčje evropske skupnosti, pravi Romac, to pa se pod Janšo spreminja, saj se ta odkrito pozicionira kot del Višegrajske skupnosti, ki jo vodita Poljska in Madžarska. 

»Janša in njegova stranka ustvarjajo nove medijske projekte s podporo Orbana. To se je na Madžarskem zgodilo leta 2002, ko je Orban ugotovil, da na volitvah ni zmagal, kar je pripisal slabi medijski naklonjenosti,« spominja Desi, »poslovneže, ki so simpatizirali s stranko Fidesz, je nato pozval, naj v njegove medijske projekte vložijo sredstva – to je bil prvi korak medijskega prevzema. Med letoma 2002 in 2010 so bili tako ustvarjeni tabloidi, radii, televizije, spletni mediji,« našteva Desi, ki v tem vidi pripravo na drugi korak, ko leta 2010, po prevzemu oblasti, Orban ugrabi javne medije v državi.

Takoj zapravil svojo priložnost

»Janša je na samem začetku mandata zakockal svojo priložnost. Vidim ga kot škorpijona iz te basni o škorpijonu in žabi, ko škorpijon prosi žabo, naj ga pelje čez vodo, to pa je strah, da jo bo pičil. Po zagotovilih, da je ne bo, se žaba ukloni, škorpijon pa jo na sredi reke vseeno piči. Ko žaba poizve, zakaj je to storil, ji odvrne, da je to v njegovi naravi,« je slikovit novinar Večernjega lista Denis Romac.

V začetku aprila je Urad vlade za komuniciranje Svetu Evrope v nekaj stavkih orisal svoj pogled na medijsko krajino v Sloveniji. Po mnenju Ukoma so nasledniki komunističnih medijev. Depeša je dvignila veliko prahu, od nje se je distancirala koalicijska stranka Desus. Kasneje je Ukom pojasnil, da premier Janša in zunanji minister Anže Logar z depešo nista bila seznanjena, saj jo je na lastno pest pisal vodja Ukoma Uroš Urbanija, ki je zanjo prevzel objektivno odgovornost, a ni odstopil.

»Ni znal prek svojega karakterja. Isti večer, ko je prevzel mandatarstvo, je napadel javno televizijo. Hkrati s koronafronto je odprl fronto z mediji, kritičnimi intelektualci, in to je storil podobno kot Orban,« nadaljuje Romac, ki ocenjuje, da je Janša od Orbana prevzel tudi celoten politični narativ. »On ni v politiki od včeraj. Po novem zdaj koketira z implicitnim in eksplicitnim rasizmom,« Romac opozori na Janševe tviterjaške tirade zoper temnopoltega generalnega direktorja SZO, »kakor da oponaša svoje politične vzore«.

»Tega ne počne naravno. V zadnjih nekaj letih se je tako radikaliziral, da v njegovem primeru to deluje vsiljeno. Namesto da bi v času krize z državljani komuniciral razumevajoče in računal na njihovo zaupanje, odpira te ideološke fronte in izziva nepotrebne spopade. To pa v končni fazi meče izjemno slabo luč na njegovo relativno uspešno spopadanje s covidom-19,« je kritičen Romac.