Podjetje Seti zahteva javno opravičilo

Poslancu grozi tožba zaradi "sekret papirja"

Mihael Korsika
6. 5. 2020, 19.38
Posodobljeno: 6. 5. 2020, 19.38
Deli članek:

Podjetje Seti bo kazensko in odškodninsko preganjalo poslanca Marka Bandellija in stranko SAB, če se poslanec javno ne opraviči za navedbe, da so maske iz materiala airlaid »sekret papir«. Podjetje zahteva tudi umik posnetkov njegovega nastopa v državnem zboru, ki sta jih Bandelli in SAB delila na družbenih omrežjih.

Profimedia
Poslanec SAB Marko Bandeli pravi, da serviete airlaid niso dobre niti za stranišče.

Poslanec SAB Marko Bandelli si je z nastopom v parlamentu, v katerem je s primorskim temperamentom besnel zaradi nakupov zaščitne opreme, nakopal pravne težave.

»Kaj je padlo ven iz te nabave mask v Sloveniji? Sekret papir, fantje moji, ne pa nabava mask, niti za sekret ni dobra ta reč,« je dejal, ko je govoril o zaščitnih maskah, narejenih iz štirislojne serviete iz materiala airlaid podjetja Seti. Serviete so kupila nekatera slovenska podjetja in jih uporabila za izdelavo mask. 

STA
Poslanec SAB Marko Bandeli pravi, da serviete airlaid niso dobre niti za stranišče.

Posnetek njegovega govora o nekaterih zaščitnih maskah kot toaletnemu papirju se je v času karantene s svetlobno hitrostjo razširil po družbenih omrežjih, zdaj pa poslancu in njegovi stranki SAB grozi tožba.

Kazenska in odškodninska tožba

Podjetje Seti je v poslansko skupino Stranke Alenke Bratušek poslalo dopis, v katerem med drugim zahtevajo javno opravičilo na seji državnega zbora, v nasprotnem primeru bo Seti poslanca Bandellija zaradi krive obdolžitve kazensko preganjal in vložil tudi odškodninsko tožbo.

Po oceni podjetja gre za grob poseg v ugled in dobro ime družbe. »Material airlaid v obliki štirislojne serviete je visokokvaliteten material z najsodobnejšo tehniko obdelave celuloze, ki je v vseh primerih ustrezen in primeren za izdelavo obraznih mask za zaščito splošne populacije, kar potrjujejo tudi predloženi certifikati in potrdila,« je zapisano v dopisu Bandelliju in poslanski skupini SAB. Poslanec se je v nastopu pred državnim zborom namreč obregnil tudi v trditve, da gre za certificiran material.

Po oceni podjetja Seti so Bandellijeve izjave »izredno žaljive in obenem predstavljajo namerno izkrivljanje dejanskega stanja«, vse očitno v želji po »nabiranju političnih točk« v zvezi s spornimi posli Republike Slovenije pri nabavi zaščitne opreme.

Posnetek Bandellijevega govora sta Bandelli in SAB delila tudi na družbenih omrežjih in na strankini spletni strani, zato Šarec od poslanca in stranke SAB zahteva tudi umik teh posnetkov. Čeprav se je postavljeni rok za odstranitev posnetkov iztekel v ponedeljek, jih včeraj še niso zbrisali.

»Poslanec SAB Marko Bandelli v svoji razpravi nikoli ni omenil podjetja Seti, je pa bil kritičen do nabave mask dvomljive kakovosti po nerazumno visoki ceni. V skladu s svojo funkcijo je poslanec Bandelli opozoril na porabo javnih sredstev za maske dvomljive kakovosti in kot poslanec je to celo dolžan,« so nam sporočili iz stranke.

Ob tem poudarjajo, da Bandelli ni prejel obvestila o tožbi, temveč zahtevek za opravičilo. »Grožnje, ki jih je deležen, stranke SAB ne bodo ustavile, da še naprej opozarja na dvomljive posle ... Pri čemer še enkrat poudarjamo, da poslanec omenjenega podjetja ni niti enkrat omenil. Očitno se v kritiki neustreznih zaščitnih mask podjetje Seti najde samo,« so še dodali.

Eno podjetje uničilo dobro delo ostalih

Direktor kranjskega podjetja Aleš Šarec je za naš časopis že minuli teden opozoril, da so nekatera podjetja, ki so državi dostavila zaščitne maske, po njegovem mnenju zaradi pretiravanja s cenami in uporabe neustreznega materiala uničila vse dobro delo, ki so ga opravila ostala podjetja. 

Direktor podjetja Seti Aleš Šarec terja javno opravičilo na seji parlamenta. 

V javnosti se je nato zaradi enega podjetja, ki je pri izdelavi mask uporabilo neprimerne elastike, začel pogrom. Takšne elastike je uporabljalo tudi podjetje Korez-Sorting Group, še decembra lani Mizarstvo Korez, ki je državi dobavilo pol milijona mask.  

»Mi smo posebej, že 18. marca, opozorili, da je treba pri izdelavi uporabiti dovolj dolge elastike, drugače vam bodo ušesa odpadla. Če podjetje naredi maske z elastikami, dolgimi pet centimetrov, ti bo ušesa odtrgalo po 15 minutah. Če narediš masko narobe, ne pomeni, da izdelek ni funkcionalen. Zakaj pa se nihče ne vtika v maske kakšnega drugega podjetja, ki je uporabilo medicinske elastike, ki so dovolj dolge, prijetne za nošenje?« se je spraševal Šarec.