Presodili bodo, če jih potrebujejo

Zdravko Počivalšek se je odzval: To imamo, ko se izgubi smisel za konstruktivnost in sodelovanje

J.P./STA
2. 5. 2020, 20.15
Posodobljeno: 2. 5. 2020, 20.20
Deli članek:

Ministrstvo za zdravje je bilo pozvano, da poda mnenje o potrebnosti dobavljenih ventilatorjev za slovensko zdravstvo.

Bobo
Gospodarski minister Zdravko Počivalšek

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se je v zapisu na twitterju odzval na predlog podjetja Geneplanet državi za sporazumno razvezo pogodbe o dobavi medicinskih ventilatorjev.

"Ministrstvo za zdravje je že pozvano, da poda mnenje o tem, ali slovensko zdravstvo potrebuje že dobavljene ventilatorje ali pa jih, kot to predlaga dobavitelj, vrnemo," je v objavi zapisal Počivalšek. "To imamo, ko se izgubi smisel za konstruktivnost in sodelovanje," je dodal. Ob tem je kritike na regularnost nabave ventilatorjev označil za javni linč.

Geneplanet je danes zavodu za blagovne rezerve predlagal sporazumno razvezo pogodb za dobavo zaščitne opreme zaradi želje po zaščiti svojega dobrega imena. Direktor podjetja Marko Bitenc je v dopisu, naslovljenem na v. d. direktorja zavoda Tomija Rumfa, zapisal, da se zaradi poročanja o domnevnih nepravilnostih pri nabavah zaščitne opreme ime družbe pojavlja v negativnem kontekstu brez utemeljenega razloga, kar škoduje njenem ugledu.

Zavodu zato podjetje predlaga razvezo pogodb za dobavo ventilatorjev v delu, kjer še ni bila izpolnjena, odkup že dobavljenih ventilatorjev po dobavni ceni in vračilo predplačila ter razvezo pogodb za dobavo zaščitnih mask v delih, kjer te še niso bile izpolnjene.

Čeprav gre iz Počivalškovih objav na twitterju razumeti, da bo država pretehtala možnost ponujene razveze pogodbe za dobavo ventilatorjev glede na ocene potreb zdravstva, pa so z zavoda za blagovne rezerve medtem za Televizijo Slovenija sporočili, da pojavljanje družbe Geneplanet v negativnem kontekstu skladno s pogodbo ni utemeljen razlog za njeno prekinitev. Zavod zato pričakujejo dobavo preostalih ventilatorjev do 15. maja.

V četrtkovi oddaji Tarča na TVS se je odprlo vprašanje ustreznosti ventilatorjev za umetno predihavanje Siriusmed R30, ki jih je zavod za blagovne rezerve naročil pri Geneplanetu.

Eden izmed treh članov neformalne strokovne skupine strokovnjakov, ki je bila izbrana za ocenjevanje ponudb respiratorjev, Rihard Knafelj je v oddaji ponovil, da ta ventilator ni primeren za predihavanje bolnikov, ki potrebujejo nadzorovano predihavanje zaradi covida-19. Zato je izrazil presenečenje z odločitvijo države, da se odloči za ta ventilator.

Očitke je v oddaji zanikal Počivalšek, ki je zatrdil, da to ni edino strokovno mnenje, ki so ga dobili, in pojasnil, da so te ventilatorje kupili, ker so bili v tistem trenutku na voljo, tudi če niso bili mercedesi, ampak golfi.

Tudi Bitenc je v oddaji vztrajal, da so dobavljeni ventilatorji ustrezni, kar da potrjujejo številna naročila iz drugih držav. Ob tem je zanikal trditve namestnika direktorja zavoda za blagovne rezerve Ivana Galeta, da je bilo podjetje Geneplanet v postopku naročanja favorizirano.

Geneplanet je danes znova zavrnilo vse očitke o nepravilnostih in napovedalo, da bo v ponedeljek predstavilo vse dokumente in argumente v zvezi z dobavami zavodu ter odgovorilo na vsa odprta vprašanja o kakovosti in uporabnosti ventilatorjev sirius R30.