Nepravilnosti pri nabavah zaščitne in druge opreme

Marjan Šarec: Ne laže le Počivalšek, zadeva gre širše

J.P.
2. 5. 2020, 08.28
Posodobljeno: 3. 5. 2020, 08.02
Deli članek:

"Preganjali bodo kolesarje, a kolesarjev je veliko in poganja jih ljubezen do države, ker jim ni vseeno!" je zapisal Šarec.

Bobo
Marjan Šarec

V četrtkovi oddaji Tarča Televizije Slovenija so nadaljevali z razčiščevanjem očitkov o domnevnih nepravilnostih pri nabavah zaščitne in druge opreme, potrebne v epidemijo covida-19. Večinoma se je pogovor vrtel okoli dobave medicinskih ventilatorjev, svojo vlogo pa sta pojasnila tudi državna sekretarka Jelka Godec in prvi mož policije Anton Travner.

Ključno vprašanje, ki so ga izpostavili, je bila ustreznost ventilatorjev za umetno predihavanje Siriusmed R30, ki jih je zavod za blagovne rezerve naročil pri podjetju Geneplanet. Eden izmed treh članov neformalne strokovne skupine strokovnjakov, ki je bila izbrana za ocenjevanje ponudb, Rihard Knafelj je v oddaji ponovil, da ta ventilator ni primeren za predihavanje bolnikov, ki potrebujejo nadzorovano predihavanje zaradi covida-19. "Jaz sem to povedal, napisal in za tem stojim," je dejal. Tako je bil presenečen, da so te ventilatorje naročili, saj je njihova skupina od 90 ventilatorjev kar 13 drugih ocenila za zelo primerne. V strokovni skupini sta bila še zdravnika Marko Noč in Primož Gradišek.

Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je zatrjeval, da so ventilatorje tega podjetja že pred tem kupili tako v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana kot v celjski bolnišnici. Tudi državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade Jelka Godec je pojasnila, da iz vladnega poročila o nabavi opreme izhaja, da je "imel ta ventilator še eno drugo strokovno mnenje".

Kot je poudaril minister, so te ventilatorje kupili, ker so bili v tistem trenutku na voljo, tudi če niso bili mercedesi, ampak golfi. Po besedah Knaflja pa so enega izmed naročenih ventilatorjev v UKC Ljubljana prejeli in preizkusili na samo enem neproblematičnem bolniku, nato pa ga spravili v skladišče. 

Trg se je zaprl

Direktor Geneplaneta Marko Bitenc vztraja, da so njihovi ventilatorji ustrezni, kar da potrjujejo številna naročila iz drugih držav. V podjetju povezave s politiko zavračajo in trdijo, da so zaradi medijskega pojavljanja utrpeli gospodarsko škodo. Počivalšek je sicer pri zavodu za Geneplanet posredoval za 100-odstotno predplačilo, še preden je bila izdana bančna garancija. Geneplanet je bil, kot je razvidno iz ponudbe, edini, ki je imel za osem milijonov predplačila le 50-odstotno bančno garancijo. Drugi dve podjetji - RAM2 in Gorenje - sta imeli bančno garancijo v 100-odstotnem znesku avansa. Četrto podjetje Interpart pa avansa sploh ni prejelo. Poleg tega je bila ponudba Geneplaneta najdražja od vseh. Prav tako niso dostavili ventilatorjev do predvidenega roka 15. aprila, zato je bila pogodba podaljšana do 15. maja. Do sedaj je podjetje dostavilo 110 ventilatorjev, do 15. maja jih mora skupaj 220.

V zvezi s sklepanjem poslov s posredniki je Godčeva pojasnila, da neposredno sklepanje poslov v času izbruha pandemije ni bilo možno, saj se je trg zaprl. Med drugim je Kitajska s 16. marcem centralizirala nabave in, kot je dejala državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade, ni bilo ministra, ki bi lahko v tistem času s klicem neposredno uredil nakup zaščitnih mask. Godčeva je bila sicer v zgodbo z nabavami vpeta še kot poslanka - kot je pojasnila, jo je minister za zdravje "prosil za pomoč kot bodočo državno sekretarko". 

Odgovorov na nekatere ponudbe ni bilo

V oddaji so poročali tudi, da se je nanje obrnilo več dobaviteljev, ki so ponudili zaščitne maske po nižji ceni od tistih, s katerimi so bili nazadnje sklenjeni posli, in da nekateri od teh niso niti dobili odgovorov na ponudbe. Obrambni minister Matej Tonin je ob tem pojasnil, da se je vladna delovna skupina pri presoji ponudb ravnala po času prejema in po resnosti ponudbe, pri čemer pa so imele prednost tiste s krajšimi dobavnimi roki. Skupina je pregledala tudi po 80 ponudb na dan, več pa fizično ni mogoče, je dejal.

Na pravi strani

Nekdanji premier Marjan Šarec se je včeraj odzval na omenjeno oddajo. Kot je zapisal, je zdaj še vse bolj jasno, kakor je jasno tudi, da "se bodo stopnjevali napadi na javno televizijo".

"Preiskovalna komisija bo pokazala, da ni samo minister Počivalšek tisti, ki laže v tej zgodbi, ampak gre zadeva širše. Minister Tonin je že napovedal, da bo NSi prispevala podpise k vložitvi zahteve za preiskovalno komisijo. Sicer hvalevredno, ampak precej prozorno. Rad bi bil vedno na pravi strani, a kdor je vstopil v to vlado, je to naredil zavestno," je še zapisal in dodal, so za opremo "šli milijoni", pa "sploh ni bila uporabljena, zato tej vladi res ni za verjet prav nič".