Načeta ugled in dobro ime

Zaplet z ventilatorji: podjetje državi ponudilo "takojšnjo sporazumno prekinitev medsebojnega sodelovanja"

J.P.
2. 5. 2020, 16.10
Posodobljeno: 2. 5. 2020, 16.26
Deli članek:

Zgodba o spornih nabavah varovalne in medicinske opreme je dobila novo poglavje.

Bobo
Fotografija je arhivska.

So po četrtkovi oddaji Tarča, posvečeni nabavam varovalne in medicinske opreme za potrebe obvladovanja epidemije novega koronavirusa, začele padati domine? Predsednik stranke LMŠ in donedavni premier Marjan Šarec je danes dal vedeti, da gre za širšo zadevo, kot se morda zdi, ter da ne laže le gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Temu je v bran stopil Šarčev naslednik Janez Janša, ki je zapisal, da se je kupovalo vse, kar je bilo mogoče dobiti čim prej in kar je ustrezalo vsaj osnovnim standardom. Izkazalo se je tudi, da je bil zdravnik Rihard Knafelj, član neformalne strokovne skupine strokovnjakov, ki je ocenjevala ponudbe ventilatorjev, po nastopu v omenjeni oddaji deležen groženj. 

100-odstotno predplačilo 

Kot smo že poročali, direktor Geneplaneta Marko Bitenc vztraja, da so njihovi ventilatorji ustrezni, kar da potrjujejo številna naročila iz drugih držav. V podjetju povezave s politiko zavračajo in trdijo, da so zaradi medijskega pojavljanja utrpeli gospodarsko škodo. Počivalšek je sicer pri zavodu za Geneplanet posredoval za 100-odstotno predplačilo, še preden je bila izdana bančna garancija. Geneplanet je bil, kot je razvidno iz ponudbe, edini, ki je imel za osem milijonov predplačila le 50-odstotno bančno garancijo. Drugi dve podjetji - RAM2 in Gorenje - sta imeli bančno garancijo v 100-odstotnem znesku avansa. Četrto podjetje Interpart pa avansa sploh ni prejelo. Poleg tega je bila ponudba Geneplaneta najdražja od vseh. Prav tako niso dostavili ventilatorjev do predvidenega roka 15. aprila, zato je bila pogodba podaljšana do 15. maja. Do sedaj je podjetje dostavilo 110 ventilatorjev, do 15. maja jih mora skupaj 220.

Mednarodni ugled in dobro ime

Izjavo si lahko preberete na tej povezavi.

Dobili smo Bitenčevo izjavo, v kateri je zagotovil, da bo Geneplanet v ponedeljek "celovito pojasnilo vprašanje ustreznosti in uporabnosti ventilatorjev Sirius R30, ki smo jih po naročilu DBR dostavili slovenskemu zdravstvenemu sistemu. Medijski prispevki na to temo so namreč lažni in zavajajoči, kar bomo predstavili javnosti z ustreznimi dokumenti in s pričevanji zdravnikov, ki jih uporabljajo". Poudaril je, da so veš čas ravnali "zakonito, skrbno in v skladu z dobro poslovno prakso". Vse posle z Zavodom Republike Slovenije za blagovne rezerve so sklenili "v dobri veri z namenom nudenja pomoči z zanesljivo dobavo zaščitne medicinske opreme po običajnimi tržnimi pogoji", a ker pojavljanje družbe v "negativnem kontekstu brez utemeljenega razloga škoduje mednarodnemu ugledu in dobremu imenu naše družbe" ter zaradi zaščite obeh predlagajo takojšnjo sporazumno prekinitev medsebojnega sodelovanja. Zavodu za blagovne rezerve ponujajo sledeče:

  • da podjetje GenePlanet takoj odkupi nazaj vse do sedaj že dobavljene ventilatorje po enaki ceni, po kateri so bili dobavljeni, 
  • da prekličejo še neizpolnjeno naročeno dobavo ter
  • da vrnejo celotni avans.

"S predlagano ponudbo lahko razščiščevanje okoliščin posla razbremenimo političnega vpliva ter ugotavljanje dejstev prepustimo odgovornim organom ter parlamentarni preiskovalni komisiji," je še mogoče prebrati v izjavi.