Previdnost na cestah

"Hudi poškodovanci obremenjujejo zdravstveni sistem, v ospredju poškodbe motoristov"

A.S.
24. 4. 2020, 13.54
Posodobljeno: 24. 4. 2020, 14.36
Deli članek:

Motoristi, bodite previdni na cestah.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Iz Splošne bolnišnice Celje so sporočili, da so imeli v preteklih dneh hospitaliziranih več hudih poškodovancev z več poškodbami hkrati, kar "izredno obremenjuje zdravstveni sistem".  

V času epidemije novega koronavirusa, to je od 13. marca do 15. aprila, je na slovenskih cestah umrlo deset udeležencev, od tega štirje vozniki enoslednih motornih vozil (trije motoristi in en mopedist), kar je 40 odstotkov vseh umrlih.

Enaka poročila naj bi prihajala tudi iz ostalih slovenskih bolnišnic. "Poškodbe so bile, kot je običajno za ta čas, poškodbe kolesarjev, gre za lažje poškodbe. V ospredju pa so bile hude poškodbe motoristov, ki so ogrozile življenja," so navedli v celjski bolnišnici in dodali, da so imeli zgolj prejšnji vikend štiri poškodovane motoriste, vsi pa so končali na oddelku intenzivne nege.

Spomnimo, da so v sredo ceste terjale življenje 56-letnega motorista pri Ormožu. Možje v modrem zato pozivajo k previdnosti na cesti. "Policisti bomo s povečano intenziteto izvajali nadzor prometa, pri čemer bomo še posebej pozorni na kršitve, ki so najpogostejši dejavnik prometnih nesreč, to so: prekoračitve hitrosti, neustrezno psihofizično stanje voznikov (prisotnost alkohola in/ali drog), nepravilno prehitevanje, neupoštevanje prednosti, ugotavljali pa bomo tudi druge kršitve, ki vplivajo na večjo varnost kolesarjev in motoristov," piše na spletni strani Ministrstva za notranje zadeve. 

Tudi Agencija za varnost prometa opozarja, da je treba kljub praznim cestam upoštevati cestno-prometne predpise. Z vožnjo je treba pričeti postopoma, ker smo v luči epidemije še dodatno obremenjeni in premalo osredotočeni, pravijo. Prav tako razmere na cesti po navedbah agencije še niso povsem primerne oziroma so lahko celo nevarne za vožnjo z motornim kolesom. Asfaltna površina je še hladna in ne omogoča optimalnega oprijema pnevmatik, poleg tega je na cestah tudi pesek. Zato agencija poziva motoriste, naj ne precenjujejo svojih sposobnosti in voznih razmer.