Bralkina zgodba

"Izplačila plače zaenkrat ne bo, živeti pa moramo od nečesa"

J.P.
23. 4. 2020, 17.05
Posodobljeno: 23. 4. 2020, 19.56
Deli članek:

Koronakriza jim je okrnila prilive, zato so napovedali zamudo pri izplačevanju plač.

Profimedia
Oglasila se nam je ena od zaposlenih, ki ni vedela, kaj ji je v dani situaciji storiti.

V enem od slovenskih podjetij so prejšnji teden svoje zaposlene obvestili, da bodo marčevske plače zaradi okrnjenih prilivov izplačane z zamudo. Datuma, kdaj lahko zaposleni pričakujejo, niso navedli. "V tem trenutku težko navajamo točen datum izplačila plač, seveda pa se bomo potrudili, da se izvede v čim krajšem možnem času, o čemer vas bomo tudi obvestili," je pisalo v okrožnici.

Oglasila se nam je ena od zaposlenih, ki ni vedela, kaj ji je v dani situaciji storiti. "Izplačila plače zaenkrat ne bo, živeti pa moramo od nečesa," je zapisala. Kot je naknadno pojasnila, je na čakanju od 15. marca.

Ostali brez prihodkov

V podjetju so nam pojasnili, da so zaradi epidemije novega koronavirusa "čez noč ostali brez prihodkov" in da je njihova branža med najbolj prizadetimi. V nadaljevanju so zapisali še, da je "razlog manjše zamude" izključno državna odredba, da se morajo trgovine zapreti. Pojasnili so tudi, da so oddali vlogo in da bodo prejeli podporo države, saj izpolnjujejo vse pogoje, potrebne za odobritev: "Naša vloga ni bila zavrnjena. Država bo podjetjem naknadno vplačevala denarno pomoč za plače. To je tudi bila ena izmed velikih pripomb slovenskega gospodarstva, ki pa žal ni bila uslišana."

Zatrdili so tudi, da so v času, ki je pretekel od dneva, ko je njihova zaposlena stopila v stik z nami, pa do včeraj, poravnali obveznosti do večine zaposlenih, do preostanka pa do konca tedna. "Seveda smo pri izplačilu bili pozorni, da so najprej bili poplačani tisti, ki so najbolj materialno ogroženi," so zapisali.

Da je temu res tako, je potrdila tudi naša bralka, ki je že dobila plačo.