Kako polni bodo ministrski žepi?

Vojna glede kriznega dodatka: Koritnik odločen, v SAB mu očitajo "fine tuning"

S.R.
23. 4. 2020, 15.50
Posodobljeno: 23. 4. 2020, 16.11
Deli članek:

Zdrahe okoli izplačila kriznega dodatka ministrski ekipi, ki so jih včeraj prek twitterja sprožili predstavniki stranke SAB, se tudi danes ne poležejo. Ti so navedli, da so si ministri izplačali krizni dodatek v višini 35 odstotkov, izjavo danes nekoliko spremenili, ministrstvo za javno upravo pa jim odvrača, da so infromacije netočne.

STA
Minister je navedbe predstavnikov stranke SAB označil za popolno laž.

Kot smo že poročali, so v stranki SAB včeraj na twitterju zapisali, da so si ministri izplačali krizni dodatek v višini 35 odstotkov, ob čemer so pripisali, da je to 1700 evrov mesečno več. Na to se je hitro odzval minister Boštjan Koritnik, ki je navedbe označil za popolno laž. Spomnimo vlada pod vodstvom Janeza Janše je takoj na začetku mandata ministre in državne sekretarje uvrstila v najvišji možni plačni razred, nato je premier iz solidarnosti v času epidemije napovedal znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni za 30 odstotkov. Na vrsto je prišlo vprašanje, ali bo zdaj ministrska ekipa deležna kriznega dodatka, s čimer bi izničili za "solidarnostni" izpad dohodokov.

S tem pa se vojna ni končala, v stranki SAB so vojno na twitterju nadaljevali tudi danes. Včerajšnje navedbe so sicer nekoliko spremenili. Dejali so, da izplačila dodatka resnično še ni bilo, a to še ne pomeni, da "dodatek ne bo izplačan za nazaj!" "#Boštjan Koritnik, očitno boste mal `fine tuninga` naredili," pa so zapisali ob objavi vesti, da je danes zjutraj čudežno izginila tudi stran z zapisnikom z dopisne seje, na kateri naj bi sprejeli krizne dodatke za funkcionarje, pri čemer so priložili povezavo do zdaj že nedelujočega spletnega mesta.

Kot so danes na spletišču vlade sporočili v ministrstvu za javno upravo, so navedbe, da gre pri funkcionarjih za 35-odstotno zvišanje plač, netočne. "Gre le za predpostavko oziroma oceno izračuna potrebnih sredstev in določitev limita porabe. Absolutno to NE pomeni, da bo kateri koli funkcionar ali direktor dejansko dobil ta dodatek, saj gre za oceno deleža dodatka osnovne plače v razponu od 0 do 100%," so med drugim zapisali.

Koritnik je tudi v današnji popoldanski izjavi za javnost ponovil, da gre za zavajanje.