Novi podatki

Kakšno je stanje v domovih? Okužbo premagala tudi 87-letnica

B.K./STA
16. 4. 2020, 12.18
Posodobljeno: 16. 4. 2020, 13.55
Deli članek:

Okužbe so doslej potrdili v desetih odstotkih vseh slovenskih domov za starejše.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V 90 domovih od 102 nimamo zaznane okužbe, je na današnji novinarski konferenci poudaril Minister za delo družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj.

Vsem oskrbovancem je zagotovljena ustrezna zdravstvena oskrba, tudi zaščitne opreme zaenkrat ne primanjkuje. Stroka je za domove pripravila navodila, ki jih morajo vodstva domov izpolnjevati in se jih tudi držijo, je dejal minister Cigler Kralj.

Nekaj vzpodbudnih podatkov

Čeprav je največ smrti za posledicami okužbe covid-19 ravno v domovih za starejše občane, je minister postregel tudi z nekaj vzpodbudnimi podatki. Po njegovih navedbah so v domu Šmarje pri Jelšah doslej potrdili že štiri ozdravitve, še 27 oskrbovancev pa bo ponovno testiranih v naslednjih dneh in tudi pri njih pričakujejo negativne teste. Še posebej vzpodbudna pa je novica o 87-letni oskrbovanki, ki se je okužila, bila tudi sprejeta v bolnišnično oskrbo, a je bolezen uspešno premagala.

V najbolj prizadetih domovih po Sloveniji pomaga tudi dodaten kader, je zatrdil minister. Gre za zdravstvene tehnike, medicinske sestre, bolničarje ter študente prostovoljce. V Ljutomerju tako pomaga 39 oseb, v Metliki 14 in v Šmarju pri Jelšah 35.

Starejši najbolj na udaru po vsej Evropi

V zadnjih letih se je starostna struktura v domovih za starejše spremenila v smeri staranja oskrbovancev, pa je opozoril specialist družinske medicine  in koordinator domov v Ljubljani Rajko Vajd. V domovih  je tako 65 odstotkov oskrbovancev starejših od 80 let, zato se povečuje tudi število kroničnih bolnikov. S prihodom epidemije v Evropo so umirali predvsem starejši s kroničnimi boleznimi, velik delež teh je bil nastanjen v domovih.

V začetku meseca smo imeli pri nas večje število okuženih v petih domovih. Treh že omenjenih in dveh v Ljubljani. Še štirje domovi so zabeležili okužbe, a el v enem ali dveh primerih. Poleg oskrbovancev je zbolevaolo tudi osebje, a v manjši meri, je dejal Vajd.

Strokovnjaki so v zavodih formirali krizne štabe, da bi tako zamejili okužbo. Z upoštevanjem ukrepov in navodil je bilo to storjeno v Metliki, kjer so se okužbe ustavile pri 17 odstokih oskrbovancev. Tudi v ljubljanski regiji je stanje stabilno.

Večina okužb je tudi pri starejših potekala v blažji obliki, število umrlih pa zaenkrat ni višje od umrljivosti v gripozni sezoni. Smrtnost smo uspeli zajeziti zaradi upoštevanja ukrepov in navodil, je še dodal Vajd.