Minimalno rahljanje

Po novem dovoljen odhod v drugo občino, če imate tam nepremičnine, Hojs sprejel Breznikov odstop

B.K./J.P.
16. 4. 2020, 11.24
Posodobljeno: 16. 4. 2020, 11.39
Deli članek:

Vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela nov odlok o začasni prepovedi gibanja in zbiranja.

STA
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs

Nov odlok dopušča nekatere športne aktivnosti v svoji občini ter vzdrževalna in sezonska dela izven občine stalnega prebivališča. Odlok bo začel veljati v soboto, 18. aprila.

Odlok, po besedah ministra za notranje zadeve Aleš Hojs, sledi napovedim in priporočilom zdravstvene stroke o tem, kaj, kako in v kakšnih rokih bomo sproščali sprejete ukrepe.

Sprememba odloka

Tokratna sprememba je narejena v treh ključnih sklopih. Še vedno velja vse, kar je veljalo doslej, z naslednjimi izjemami:

- odlok bo sledil sproščanjem, ki jih bodo pripravila druga ministrstva. To pomeni, da odloke ne bo potrebno spreminjati, ko bo denimo Ministrstvo za gospodarstvo odprlo cvetličarne. Nemudoma bo, v sklopu odloka, dostop do cvetličarn tudi dovoljen;

Restrikcijo prehajanja med občinami si želijo čim prej ukiniti, je dejal Hojs. Po zagotovilih zdravnikov bi lahko rezultate raziskave o razširjenosti covida-19 med prebivalstvom dobili pred 1. majem, kar pa ne pomeni, da bi bile omejitve ukinjene že takrat. 

- odlok predvideva tudi rahljanja pri omejitvah gibanja iz občine v občino. To bo odslej blažje za vse, ki v drugih občinah opravljajo z nepremičninami oziroma premičninami (tudi, če jo najemajo). "V soboto opolnoči se gibanje rahlja za vse, ki morate kaj postoriti kaj na svojih nepremičninah, njivi in podobno," je dejal Hojs. Za to bodo na vladi pripravili tudi posebno izjavo, ki bo na voljo na spletu, ki jo bo moral izpolniti vsakdo, ki bo za tovrstne naloge zapustil svojo občino. V občini sekundarne nepremičnine oziroma premičnine sicer še vedno ne bo dovoljeno dostopati do trgovin, tudi druge izjeme, ki so dovoljene v osnovni občini bivanja, v tej drugi občini ne bodo dovoljene. S tem načinom se vlada želi izogniti povzročanju novih potencialnih žarišč;

- tretji sklop izjem v novem odloku je sproščanje nekaterih športnih aktivnosti. Po novem bodo dovoljene tiste športne aktivnosti, ki se ne izvajajo kolektivno, oziroma kjer je mogoče držati varnostno razdaljo. Dovoljeno bo tako kolesarjenje, tek, tenis in balinanje. Ob tem minister opozarja, da dopolnilne gostinske dejavnosti na igriščih še ne bodo odprte.

Odstop je sprejel

Dotaknil se je tudi odstopu, ki ga je državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franc Breznik zaradi prehitre vožnje pod vplivom alkohola ponudil včeraj. Po premisleku ga je sprejel danes zjutraj. Potreboval je namreč čas, da je od vršilca dolžnosti dobil zagotovilo, da ni šlo za "policijsko zasedo". Temu je dodal, da verjame v delo policijo in da kandidata za odprto delovno mesto še nima.

Preblizu

Spregovoriti je moral tudi o včerajšnjem srečanju predsednika republike in vrhovnega poveljnika obrambnih sila Boruta Pahorja, ministra za obrambo Mateja Tonina ter Hojsa na mejnem območju ob Kolpi, kjer so se zavzeli za podelitev izrednih pooblastil vojski na južni meji. Hojs je dejal, da so so naredili napako, ker se niso dovolj držali vsak k sebi, a da maske takrat niso bile potrebne.

Dejal je tudi, da so hodili po ozkem kolovozu, zato primerna formacija čez palec stotih ljudi ni bila mogoča. Izrazil je obžalovanje, da jih na to niso opozorili že novinarji in fotografi, ki so takrat bili prisotni, in dodal, da tudi oni niso ohranjali priporočene razdalje.