Špiclji na delu

Želele voščiti sodelavki, dobile pa so položnico

Si.R.
15. 4. 2020, 19.30
Deli članek:

Kmalu bo mesec dni, odkar smo zaradi koronavirusa obsojeni na bolj samotno in stacionarno življenje. Pritisk tega so nekateri že občutili tudi na svojih denarnicah. Kako smiselne so nekatere kazni, pa presodite sami.

Dreamstime
Voščilo za rojstni dan jih je drago stalo.

Čez nekaj dni bo preteklo natanko mesec dni od uveljavitve Odloka o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih in površinah v Republiki Sloveniji. Marsikoga je neposlušnost že stala manjšega kupčka na transakcijskem računu. Globe za tiste, ki odloka ne upoštevajo, se izrekajo na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih in se gibljejo med 41,73 in 417,29 evra. Glede na pričevanja oglobljenih posameznikov se je uveljavila praksa izrekanja najvišje možne globe. No, seveda je v roku osmih dni mogoče plačati polovičko izrečene kazni.

Kazen vsaki izmed njih

Gibanje, dostop in zadrževanje na javnem kraju se v okviru izjem iz 3. člena dovoljuje tudi skupinam sodelavcev do največ pet oseb, če uporabljajo skupni osebni transport za prevoz na delo. 

A roko na srce je v poplavi izrečenih kazni tudi precej nečloveških in v nasprotju z zdravorazumsko logiko. Pretekle dni je po spletu zaokrožila zgodba treh sodelavk, ki so želele presenetiti eno od sodelavk za rojstni dan. Čeprav niso ogrožale nikogar, saj so, kot trdijo, držale varnostno razdaljo, vse skupaj pa se je dogajalo na prostem pod balkonom slavljenke, so po obisku policistov in zdravstvene inšpektorice prejele položnico. »Sodelavki smo za rojstni dan šli sodelavci zapet pred blok pod balkon. Na varni razdalji dveh metrov. Seveda smo se potem še malo zadržali. Nekdo od sosedov, ljubosumen, da njemu verjetno ni nihče prišel voščit, nas je prijavil. Dva policijska avtomobila in inšpektorica so pribrzeli z nesluteno hitrostjo in nam izrekli kazen za zbiranje na javnem mestu. Bile smo tri. Na varni razdalji. Ampak ker se nismo 'šetale', temveč stale na mestu, smo delikventke prve vrste in dobile globo v višini 400 evrov. Ključ je torej v gibanju,« je zapisala uporabnica facebooka.

Kam je odšla zdrava kmečka pamet

Morda celo bolj kot sama kazen, pa čeprav še tako nerazumska, nečloveška in skregana z vsako zdravo kmečko pametjo, kar vselej in vztrajno poudarja vladni govorec Jelko Kacin, zaboli dejstvo, kako smo Slovenci hkrati nevoščljivi in privoščljivi. Ali ni žalostno, da je bilo nekomu bolj pomembno, da je bil policijski špicelj, kot pa da bi sosedi privoščil presenečenje, ki so ji ga pripravili sodelavci?  Ob to se je obregnila tudi Jadranka Juras, ki je ob tem zapisala: »Pri klicanju policije je zagotovo šlo samo za izkazano solidarnost in skrb za sočloveka.« Naj omenimo še to, da bi se sodelavke lahko v istem avtu na primer peljale na delo. To namreč odlok dopušča.

Odlok večina upošteva

Kljub temu da vlada o kakršnikoli omilitvi odloka še ne razmišlja, saj smo v času epidemije drug drugemu očitno še vedno največji sovražniki, pa se Slovenci na splošno držimo vladnih predpisov. Policija tako v preteklih dneh ni ugotovila povečanja števila kršitev prepovedi gibanja zunaj občin in zbiranja na javnih površinah zaradi novega koronavirusa. Policisti so v dneh veljavnosti odloka do nedelje izrekli 2796 opozoril, v 3288 primerih pa so odstopili predlog zdravstvenemu inšpektoratu. Ne glede na kazni se očitno v nas prebuja želja po sočloveku, saj smo ljudje vendarle družabna bitja, ki potrebujejo bližino drugih. Tako je zaključila tudi prej omenjena oglobljena uporabnica facebooka: »Vesela sem, da se že danes lahko temu smejim, in še enkrat bi 'riskirala' stanje na žiroračunu, da sem lahko za kratek čas videla sebi ljube ljudi.«