Razveljavitev odredbe

Sodišče: Carlova Zimmermanna upravičeno imenovala mazač, to lahko počne tudi v prihodnje

B.K./STA
15. 4. 2020, 18.50
Posodobljeno: 15. 4. 2020, 18.52
Deli članek:

Okrajno sodišče v Ljubljani je razveljavilo začasno sodno odredbo, s katero je v poročanju o zdravniku Janeza Zimmermanna prepovedovalo uporabo izrazov, kot so "mazač", "pogoltnež na denar" in "mazaški zdravnik", je na Facebooku navedla novinarka TV Slovenija Eugenija Carl. Sodišče je po njeno ocenilo, da so bili izrazi uporabljeni upravičeno.

Primož Lavre
Janez Zimermann

TV Slovenija je maja 2016 poročala, da je Janez Zimmermann kot zasebni zdravnik v Sloveniji in v Trstu dvajset let množično operiral krčne žile. Pri tem naj bi pod nož zvabil zdrave ljudi, ki naj bi jih zavajal, da jim bo pozdravil žilne zaklopke. Operiral naj bi v neprimernih prostorih in z neprimernimi metodami.

Zimmermann je navedbe zanikal, zaradi obtožb pa je od RTV Slovenija in novinarke Eugenije Carl zahteval, da javno prekličeta svoje trditve, se mu opravičita ter s spletne strani RTV umakneta vse sporne prispevke. Zahteval je tudi prepoved nadaljnjega poročanja o njem ter 14.000 evrov odškodnine. Obenem je predlagal tudi začasno odredbo, ki je med drugim prepovedovala uporabo izrazov "mazač", "pogoltnež na denar" in "mazaški zdravnik" in sodišče je predlogu sledilo.

Vendar je ljubljansko okrajno sodišče julija lani tožbeni zahtevek v celoti zavrnilo, Zimmermann pa bi moral po sodbi RTVS in Carlovi povrniti nekaj manj kot 6400 evrov sodnih stroškov. Zimmermann se je na odločitev sodišča pritožil. Še pred pravnomočnostjo sodbe je okrajno sodišče razveljavilo tudi omenjeno odredbo.

M24
Eugenija Carl

V sklepu o razveljavitvi začasne odredbe je sodišče po navedbah novinarke zaključilo, da so bila v vseh prispevkih navedena "konkretna in resnična dejstva, zato izrazi ne pomenijo nedopustnega posega v Zimmermannovo pravico do časti in dobrega imena". Prav tako je ocenilo, da so bili izrazi, ki opozarjajo na "nestrokovno delo in mazaško početje" uporabljeni upravičeno.

V okviru ohranjanja svobodne in neovirane razprave o zadevah, ki so splošnega pomena - v tem primeru javno zdravje -, je po mnenju sodišča treba vzeti v zakup tudi ostrino, grobost in pretiranost izraženih mnenj. "Strah pred kaznovanjem zaradi določenih vrednostnih sodb lahko ohromi javno razpravo tako, da ta ne opravlja več funkcije, ki bi jo v demokratični družbi morala. Kadar gre za zadeve javnega pomena, je svoboda govora močnejša," je novinarka še povzela sodbo.

Sodišče je hkrati zavrnilo zahtevo Zimmermanna, da mu mora RTV Slovenija plačati 10.000 evrov, ker naj bi Carlova novembra lani kršila začasno odredbo. Tedaj je namreč v prispevku o Zimmermannu v oddaji Tarča uporabila besedno zvezo "mazaško početje".