Omilitev posledic epidemije koronavirusa

Protikorona ukrepi bodo veljali od 13. marca, obresti pa bodo kljub temu tekle

G.G./STA
1. 4. 2020, 18.14
Posodobljeno: 1. 4. 2020, 18.28
Deli članek:

Odbor državnega zbora za finance je odločil, da bodo ukrepi za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa veljali že od 13. marca, ko je bila epidemija razglašena.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Odbor je razpravo o predlogu zakona za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa, ki predvideva za tri milijarde evrov pomoči državljanom in gospodarstvu, začel v torek in jo danes končal, nato pa se lotil še glasovanja o velikem številu vloženih dopolnil.

Po predlogu vlade naj bi se zakon uporabljal od 1. aprila do 31. maja, z možnostjo podaljšanja do konca junija. Vendar je Matjaž Han (SD) že v torek dejal, da bi se morali vsi členi zakona uporabljati že od razglasitve epidemije, to je od 13. marca, ko so se morale v skladu z vladnim odlokom zapreti nekatere gospodarske dejavnosti. "To je zelo pomembno in s tem bomo pomirili ogromno ljudi," je dejal Han.

Dopolnilo z enakim besedilom je danes vložila tudi koalicija. Kot so ob tem zapisali v SDS, SMC, NSi in DeSUS, je namen ukrepov iz predloga zakona omilitev posledic epidemije novega koronavirusa za državljane in gospodarstvo, ki je bila razglašena 13. marca.

Na odloženi del glavnice se bodo obračunavale obresti

Opoziciji pa ni uspelo z zahtevo, da se v času mirovanja odplačevanja posojil, kar je tako fizičnim kot pravnim osebam in tudi drugim subjektom omogočil v nedeljo uveljavljeni zakon o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev, na odloženi del glavnice ne bi smele obračunavati obresti.

Finančni minister Andrej Šircelj je pojasnil, da bodo banke obresti morale obračunavati, v nasprotnem primeru bi ta posojila dobila status slabih posojil, to pa bi vplivalo na kapitalsko ustreznost bank in njihov likvidnostni položaj.

Opozicijskih poslancev s tem ni prepričal. Han je odvrnil, da "v tej zgodbi katastrofe ni več nobenih pravil, ni fiskalnega pravila, nič ni ...". Robert Pavšič (LMŠ) je spomnil na sanacijo bank v času finančne krize in menil, da je zdaj čas, da vrnejo nekaj tistega, s čimer smo jih rešili. "To ni pravično. Če so krediti zamrznjeni, morajo biti zamrznjeni," pa je opomnil Luka Mesec (Levica).

Možnost odloga odplačevanja posojil za leto dni imajo v skladu z zakonom o interventnem ukrepu odloga plačila obveznosti kreditojemalcev gospodarske družbe, samostojni podjetniki, kmetje, društva, zadruge in ustanove, pa tudi samozaposleni in fizične osebe, če so državljani Slovenije. Vlogo bodo morali na svojo banko nasloviti sami.