Svojci v karanteni

VIDEO: Bolnika v Postojni ravnala v skladu z navodili, 11 ljudi v karanteni

S.R./A.S.
11. 3. 2020, 14.15
Posodobljeno: 11. 3. 2020, 14.44
Deli članek:

Pred vhodom Zdravstvenega doma Postojna, kjer so včeraj potrdili dve okužbi, bodo odslej izvajali triažo. V karanteni je še 11 ljudi.

Zdravstveni dom Postojna, spletna stran
Zdravstveni dom Postojna

V avli Kulturnega doma Postojna so podrobnosti o dveh okužbah, ki so ju včeraj potrdili v Zdravstvenem domu Postojna, pojasnili direktorica zdravstvenega doma Irena Vatovec, postojnski župan Igor Marentič, pivški župan Robert Smrdelj in poveljnik CZ za notranjsko Sandi Curk

Po navedbah Vatovčeve v zdravstvenem domu zbirajo brise s širšega območja, zaradi česar so pričakovali, da bo med testi prej ali slej kakšen tudi pozitiven. Doslej so odvzeli 30 brisov. Potrdila je, da so včeraj sprejeli dva bolnika, ki sta imela simptome prehladnega obolenja, a da povišane temperature nista imela več, ter pojasnila še, da sta ravnala v skladu z navodili in najprej poklicala, nato so ju varno sprejeli. S tem so preprečili, da bi prihajalo do stikov z drugimi pacienti v zdravstvenem domu in nadaljnjega širjenja okužbe. Oba so že prepeljali na ljubljansko infekcijsko kliniko, kjer bodo presodili, ali ju bodo hospitalizirali ali pa poslali nazaj domov. Poudarila je še, da so svojci obeh bolnikov v karanteni, a da zaenkrat nimajo znakov bolezni, ter dodala, da bodo odslej na vhodu zdravstvenega doma izvajali triažo. Oba sta bila sicer v stiku z državljani Italije. Skupaj je v karanteni enajst oseb, situacija pa je pod nadzorom.

Da so otroci v vrtcih in šolah varni, je starše pomiril župan Marentič, ki je dejal še, da so s šolami v stikih, v popoldanskem času pa da se bodo zaprle vse telovadnice. Dokler vlada ne bo odredila drugače, bodo tudi nadaljevali z izvajanjem pouka in delovanjem vrtcev. Primera, ki so ju zaznali, nista razlog za paniko, je še dejal ter javnost tudi sam pozval, naj ne hodi v Italijo in na območja, kjer je kužnost visoka. Smrdelj ga je dopolnil, da lahko s skupno koordinacijo naredijo, kar je v njihovi moči. Organizirali so tudi dodatno čiščenje in dezinfekcijo, da bi bil prenos okužbe čim manjši, pa so omejili tudi rekreacijo v šolah.