Potrdili 16 primerov okužbe s koronavirusom v Sloveniji

Okuženi medicinski sestri in reševalec iz ZD Metlika?

R.T.
8. 3. 2020, 14.22
Posodobljeno: 8. 3. 2020, 15.08
Deli članek:

Število potrjenih okužb z novim koronavirusom je do 14. ure naraslo na 16.

Bobo
Število okuženih s koronavirusom v Sloveniji se je povzpelo na 16.

Kot smo poročali, naj bi bil test včeraj v poznih urah pozitiven pri ženski iz Lucije, ki dela v Švici. 31-letnica je povedala, da je zaključila sezonsko delo in se ravno zaradi slabega počutja predčasno vrnila domov v Slovenijo. Gre za trinajsti primer okužbe s koronavirusom v Sloveniji, število pa je že naraslo na 16.

Koronavirus naj bi namreč potrdili tudi pri reševalcu, ki je bil v stiku z okuženim zdravnikom iz ZD Metlika. Šlo naj bi za mlajšega moškega iz območja Metlike. Testirali so ga v bolnišnici Novo mesto. Okužbo so po informacijah omenjene spletne strani potrdili tudi pri dveh medicinskih sestrah iz ZD Metlika.

V Metliki so prvo okužbo z novim koronavirusom potrdili v petek pri zdravniku v tamkajšnjem zdravstvenem domu. Epidemiologi, ki so takoj začeli z intenzivno preiskavo njegovih stikov, so našteli nekaj manj kot 300 kontaktov, vsem so dali ustrezna navodila.

ZD Metlika zaprt, stanje spremljajo

Od petka je zaprt tudi Zdravstveni dom Metlika. Nujno medicinsko pomoč na tem območju izvajata črnomaljski in novomeški zdravstveni dom. Po napovedih bodo s ponedeljkom omejili tudi napovedane nenujne reševalne prevoze in posege ter v Metliki opredelili dejavnosti, izvajanje katerih je nujno za prebivalce.

NIJZ je za Metliko in okolico izdal posebna, strožja priporočila, po katerih odsvetujejo vsakršno druženje ljudi. Metliški župan Darko Zevnik je danes za STA dejal, da na občini razmere spremljajo in da trenutno dodatnih ukrepov ni. Po županovih besedah so izvedli sestanke s predstavniki civilne zaščite, v Metliki in okolici pa so bile ta konec tedna in tudi za prihodnje dni odpovedane vse načrtovane prireditve.

Za Dom starejših občanov Metlika, v katerem je delal okuženi zdravnik, pa so pristojni izdali natančna navodila, kako ravnati. Med drugim so prepovedana druženja, prostore je treba prezračevati, ob bolezenskih znakih pa takoj obvestiti pristojne. Obiski so prepovedani.