Premiki

V Sloveniji bodo za sum okužbe preverjali tudi tiste osebe, ki so zbolele z znaki okužbe dihal in prihajajo iz določenih provinc v Italiji

B.K.
24. 2. 2020, 15.56
Posodobljeno: 24. 2. 2020, 17.20
Deli članek:

Danes je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) spremenil definicijo primera obolelega za novim koronavirusom COVID-19. Po novem bodo za okužbo preverjeni vsi bolniki, ki kažejo znake in ki prihajajo iz kritičnih provinc Italije.

STA

Doslej je slovensko zdravstvo za sum okužbe s koronavirusom testiralo le tiste osebe, ki so kazale znake okužbe in so prihajale iz Kitajske. Danes pa je NIJZ definicijo primera okužbe spremenil. Po novem bodo za sum okužbe preverjali tudi tiste osebe, ki so zbolele z znaki okužbe dihal in prihajajo iz določenih provinc v Italiji, so predstavniki NIJZ in Ministrstva za zdravje povedali na današnji tiskovni konferenci o koronavirusu.

V Sloveniji so doslej na koronavirus sicer testirali 13 ljudi, vsi so bili negativni. "Vsaka temperatura in kašelj nista koronavirus," je poudarila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek in poudarila, da mora oboleli priti s problematičnega območja, zdaj pa so na ta seznam dodali še štiri italijanske dežele.

Ustanovljena medresorska delovna skupina

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je danes dejal, da je naraščanje števila novih okužb z novim koronavirusom zaskrbljujoče, a še ne gre za pandemijo. Se je pa treba nanjo pripraviti.

Medtem se je sekretariat Sveta za nacionalno varnost seznanil z aktualnimi razmerami in aktivnostmi glede novega koronavirusa. Sklenili so, da je treba odločitve glede ukrepanja na meji z Italijo smiselno uskladiti z državami, ki mejijo na Italijo. Ministrstvo za zdravje ugotavlja, da je glede na izbruhe okužb v Italiji in drugje po svetu možnost pojava virusa v Sloveniji velika. "Situacija je zelo dinamična, a pod nadzorom. Slovenija je pripravljena na sorazmerno ukrepanje tako pri preprečevanju okužbe kot tudi pri omejevanju širjenja okužbe," so sporočili z vlade.

Svet je ustanovil tudi vladno medresorsko delovno skupino na ravni državnih sekretarjev, ki jo vodi Ministrstvo za zdravje. V naslednjih dneh bo ta skupina usklajevala postopke na različnih ministrstvih, v zvezi s preprečevanjem epidemije.

O aktivnostih zaradi koronavirusa tudi odbor DZ za zdravstvo 

O aktualnih razmerah in aktivnostih glede koronavirusa bo v torek sklican odbor DZ za zdravstvo. O sklicu seje je danes parlamentarne stranke obvestil predsednik odbora Franc Trček. "Pristojni odbor državnega zbora mora biti konkretno in detajlno informiran o ukrepih, ki bodo nadaljnja podlaga za delo vlade in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, predstavniki ljudstva pa moramo poskrbeti, da ne prihaja do panike in dezinformiranja javnosti," je zapisal Trček.

V torek bodo z informacijami o trenutnem stanju in preventivnih ukrepih, ki se izvajajo oziroma se bodo pričeli izvajati, člane odbora seznanili predstavniki ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje ter drugi pristojni. 

Zaprtje meja, če bo treba

Predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec je na današnji seji sekretariata Sveta za nacionalno varnost (Snav) je dobil poročila vseh deležnikov, tako civilne zaščite, policije, vojske in drugih, ki sodelujejo v sekretariatu Snava. Zmogljivosti in potrebna sredstva za interveniranje v primeru širšega obsega okuženih so na voljo, je zagotovil. Na seji so po njegovih besedah obravnavali tudi sorazmernost ukrepov, da ti ne bi bili ne preveč ne premalo obsežni. Poleg tega je zelo pomembna koordinacija med sosednjimi državami, je dejal. Bo pa Slovenija zaprla meje oziroma izvajala ukrepe, ki so primerni v takih razmerah, če bo treba.

V lekarnah po državi zaradi velikega povpraševanja zmanjkuje zaščitnih mask. V Lekarni Ljubljana prejemajo dnevne dobave mask, a v omejenih količinah. V zavodu za blagovne rezerve pravijo, da imajo na zalogi tudi zaščitno opremo za primere epidemij, kot so zaščitne maske, rokavice ipd., pri čemer pa o njihovi uporabi odloča izključno vlada.

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je zagotovila, da policija je in bo vedno opravila svojo nalogo s ciljem zagotavljanja varnosti ljudem v državi. Tako bo tudi v tem primeru, je povedala. "Naša naloga je dvojna - po eni strani zagotavljanje in varovanje javnega reda in miru in preprečevanje morebitnih kaznivih dejanj ter po drugi strani vsi ukrepi, ki jih bo odredilo ministrstvo za zdravje. Tudi omejitev gibanja, če bo to potrebno, in mejna kontrola na meji z Italijo," je naštela. Slovenska policija je vedno pripravljena, je zagotovila na vprašanje, kako hitro se lahko aktivirajo. 

Po Šarčevih besedah bodo na seji vlade, ki opravlja tekoče posle, v četrtek obravnavali gradivo za primer večjega števila okuženih. Dnevno bodo spremljali dogajanje in pazili, kdaj se bo virus pojavil tudi v Sloveniji, saj je na to treba računati, je poudaril. Pomembno pa je, da bodo ukrepi sorazmerni, je ponovil.

Minister za notranje zadeve, ki opravlja tekoče posle, Boštjan Poklukar pa je dejal, da je sistem nacionalne varnosti pred novim izzivom - kako se soočiti z razsežnostjo koronavirusa, ki je že močno izbruhnil v Italiji. Poudaril je, da zaupa v znanje in izkušnje vseh pripadnikov nacionalno-varnostnega sistema in da bodo naredili vse, da zajezijo širjenje tega smrtonosnega virusa.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan pa je novinarjem po seji sekretariata Snava dejal, da imajo za primer epidemije nalezljivih bolezni načrt za zaščito in reševanje, ki ni skrivnost in je objavljen na spletni strani. V njem so navedene vse naloge, v poštev pa pride, ko je razglašena epidemija ali pandemija. Ob vprašanju o dostopnosti mask je pojasnil, da so maske, ki jih nosi denimo zdravstveno osebje v bolnišnicah, za notranjo uporabo. "Zdravniških mask je na zalogi kar nekaj, seveda pa bomo šli v dokup," je zagotovil. Tudi drugi resorji jih imajo, je spomnil.

Tako je skoraj prepričan, da jih ne bi smelo zmanjkati. Prepričan je tudi, da jih ne bomo vsi splošno nosili po ulicah. V poštev bi prišle, če bodo kakšna območja bolj ogrožena. Sicer pa maske po njegovih besedah niso rešitev. Po njegovem mnenju se je treba držati ukrepov, ki jih predpisujejo oziroma predlagajo pristojna ministrstva in so objavljeni povsod.

MZZ v stiku z italijansko stranjo

Minister za zdravje se je že danes sestal z italijanskim veleposlanikom, jutri pa se bo sestal z italijanskim kolegom in kolegi iz ostalih držav, ki mejijo na Italijo. Te države bodo uskladile ukrepe  za preprečitev epidemije na takšen načinj, da bodo ti sorazmerni z nevarnostjo in da bi tako čim manj vplivali na ekonomijo družbe. K sorazmernosti je pozvala tudi Evropska unija.

Zaščitne maske le za obolele, ne za zdrave

Na NIJZ ob tem poudarjajo, da so zaščitne maske zaščita, ki jo dobi potencialno okužen pacient ob vstopu v zdravstveni zavod. Na tak način zaščiti ostale prisotne v prostoru. Za lastno zaščito ljudje mask ne potrebujejo.

Slovenski potniki s križarke se počutijo dobro, dva še v bolnišnici na Japonskem

V Slovenji so zaenkrat štirje od šestih potnikov križarke Diamond Princess, kjer se je več potnikov okužilo z virusom. Vsi štirje se počutijo dobro in nimajo simptomov, prav tako doslej pri njih niso našli okužbe. Dva državljana, ki sta z virusom okužena, sta še v bolnišnici na Japonskem. Počutita se dobro, znakov obolenja pa nimata. Z njima je v kontaktu tako slovenska ambasada v Tokiu kot dežurni infektolog. Vlada pa se pripravlja tudi na pomoč pri njuni vrnitvi, ko bosta odpuščena iz bolnišnice.