AW169

FOTO: Policija dobila nov helikopter

J.P.
24. 2. 2020, 15.53
Posodobljeno: 24. 2. 2020, 16.01
Deli članek:

Policijska letalska enota je danes na Brniku uradno prevzela nov helikopter AW169.

Ministrstvo za notranje zadeve
Prelete na različne naloge opravi bistveno hitreje, ima znatno boljše zmogljivosti in omogoča večjo varnost ob odpovedi enega motorja.

"Novi policijski helikopter bo pomembno prispeval k večji varnosti Republike Slovenije. Policistke in policisti Letalske policijske enote bodo z njim izvajali številne policijske naloge, opravljali pa bodo tudi naloge s področja zaščite in reševanja," je zbrane nagovoril notranji minister Boštjan Poklukar.

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar pa je dejala, da je bilo to obdobje brez posodobitve najosnovnejše in najpotrebnejše opreme Letalske policijske enote predolgo: "Nujno smo potrebovali nov zrakoplov, ki omogoča mnogostransko uporabnost in nepogrešljivo operativno podporo pri policijskem delu."

Tehnološko sodoben

14,6 milijonov evrov vredni helikopter je tehnološko sodoben in ustreza vsem zahtevam policije za operativno delovanje, kar v praksi pomeni znatno boljše zmogljivosti na višini in bistveno hitrejše prelete na različne naloge.

Novi helikopter je na ploščad letalske policijske enote na Brniku sicer priletel že 16. oktobra. Policija ima sedem helikopterjev, trenutno so plovni trije.

Že v času usposabljanja posadk pa so na helikopterju zaznali tehnično napako, ki je novo pridobitev tudi prizemljila. Proizvajalec je v Slovenijo poslal tehnično osebje, ki se je odločilo, "da bodo preventivno zamenjali celoten menjalnik glavnega rotorja", piše STA.

Helikopter, ki ga bo uporabljala slovenska policija, je 102. v seriji izdelave.