Pogoji

Šarčeva ponudba SMC le pod pogojem, da prekinejo s SDS

B.K.
10. 2. 2020, 18.26
Posodobljeno: 10. 2. 2020, 18.30
Deli članek:

LMŠ je na današnjem sestanku s SMC predstavila podrobnosti ponudbe o skupnem sodelovanju na volitvah. Ponudila naj bi jim tretjino kandidatov, a pod pogojem, da ne oblikujejo vlade s SDS, poroča revija Reporter.

STA
Zdravko Počivalšek in Marjan Šarec.

Predsednik SMC Zdravko Počivalšek je pred dnevi dejal, da se bo na ponudbo LMŠ o skupnem nastopu na volitvah odzval, če jo bodo ti konkretizirali. To se je zgodilo na današnjem sestanku med predstavniki obeh strank. Podrobnosti dogovora za skupno sodelovanje na volitvah niso znane,  revija Reporter pa poroča, da naj bi LMŠ bila pripravljena SMC ponuditi eno tretjino vseh kandidatov za poslance. Sami bi jih kandidirali preostali dve tretjini.

A to naj bi prišlo s pogojem. SMC bo morala prekiniti oblikovanje nove vlade s SDS, in se  zavezati, da takšne vlade njeni poslanci ne bodo oblikovali tudi po volitvah. Če bi se stranki namreč odločili za skupno kandidaturo, bi ob izvolitvi lahko prišlo do scenarija, ko bi poslanci SMC sodelovali s SDS, poslanci LMŠ pa ne. To bi privedlo do razkola v poslanski skupini.

O tehnični sestavi skupne liste in programskih izhodiščih se stranki na tem sestanku bojda nista pogovarjali. Ta poglavja bosta odprli, če se SMC odloči za sodelovanje, še poroča Reporter.